Ilves soovitab eksinud riigikogulasi nimeliselt kritiseerida

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Peeter Langovits ("Postimees")

President Toomas Hendrik Ilves kutsus meediat üles vähem riigikogu kritiseerima ning ka põhiseadusse tõsisemalt suhtuma.


Tema sõnul peaks ajakirjandusel huvi olema kaitsta demokraatiat. «Ma saan aru, et mingil määral populism müüb. Ma saan aru, et riigikogu kritiseerimine on sama kui Inglismaal euroliidu süüdistamine,» rääkis Ilves konverentsil «Meedia ja masu».

Tema sõnul väärivad kuluhüvitistega liialdanud riigikogu liikmed nimelist kriitikat. «Ent siunata neid umbisikuliselt ja seada kahtluse alla esindusdemokraatia institutsiooni, ei tule kasuks kellelegi.»

Ta meenutas, et Eesti on sellist olukorda kogenud 1930. aastatel, kui räägiti palju riigikogu reformimisest ning hetk hiljem jõuti autoritaarse riigikorrani. Samuti jõuti sõnavabaduse piiramiseni, samasugused ideed ringlesid ka Konstantin Pätsi riigipöörde eelses debatis.

Tema sõnul tuleb sama ettevaatlikult suhtuda põhiseaduse kritiseerimisse. Ilvese väitel on põhiseaduse kaitsemine rahva hetketahte vastu ebapopulaarne, kuid riigikohus ja president peaksid seda hoolimata kõigest siiski tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles