Apple’i iTunes vallutab maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple’i muusikahaldusprogrammil iTunes on peale rikkaliku ja huvitava sisu ka kena välimus.
Apple’i muusikahaldusprogrammil iTunes on peale rikkaliku ja huvitava sisu ka kena välimus. Foto: Elmo Riig

Apple on tuntud ettevõttena, kes kangekaelselt loob tarkvara, mis töötab vaid tema enda Macintoshi arvutitega.

Siiski on sellest reeglist mõned meeldivad erandid. Üks nendest on QuickTime’i audio- ja videopleier ning teine eelmisel sügisel ka PC omanikele tasuta kasutada antud muusikahaldusprogramm iTunes. Viimane on Apple’i enda sõnul parim PC-le mõeldud tarkvaraprogramm.

iTunesi plussid on eelkõige lihtsus ja kasutamismugavus. Oma lemmiklugu aitab leida ülikiire otsingumootor, mis annab vastuseid juba otsingusõna sissekirjutamise ajal. Samuti on lood organiseeritud väga kergesti kättesaadavalt esitajate ja albumite järgi.

Kogu kasutajakeskkond on selge ja lihtne: segavaid reklaame või silma häirivaid värvilahendusi ei ole. Pärast väikest harjumist saab aru iga käskluse paiknemise loogikast.

Tüüpiliste PC programmidega harjunut üllatabki kõige enam ilmselt see, millise hoolikuse ja tähelepanuga on tarkvara kasutajaliides loodud.

Kuigi iTunes on väga paljude lisavõimalustega, ei sega need kuidagi põhifunktsioonide täitmist. Üks võimalus, mida ise tihti kasutan, on kõrgekvaliteediliste MP3-lugude salvestamine oma kodusest CD-kollektsioonist (konkureerivatel tasuta muusikahalduritel on see võimalus sageli tasuline või puudub üldse).

Formaatidest toetab Apple peale MP3 veel AAC-d ja Apple Losslessi. Viimane on eriti kasulik neile, kes soovivad oma plaatidest kvaliteeti kaotamata koopiaid teha.

Ka varem Microsofti WMA-formaati kasutanuile on loodud võimalus kõik laulud WMA-st AAC- või MP3-formaati kopeerida. Kahjuks ei toeta mängija aga koopiakaitsega WMA-formaadis lugusid.

Lisaks on iTunesi abil lihtne kopeerida oma audio- või MP3-plaate ning neile ümbriseid printida. Lisavõimalusi on veel: alates pidudel muusikamängimist hõlbustavast Party Shuffle’ist kuni oma pleilistide netti riputamise võimaluseni (iMix).

Nõuab uuemat Windowsi

Samas võib iTunesi kasutajaks hakkamisel nii mõnigi asi esialgu võõrana tunduda. Kui valida, et iTunes ise sorteerib sinu muusikakollektsiooni, tuleb olla valmis selleks, et kõik palad automaatselt ringi paigutatakse.

Samuti saavad iTunesi peale Maci omanike kasutada vaid Windows 2000 või Windows XP omanikud ning ka siis peab arvuti olema küllalt võimas.

Suur miinus on seegi, et muusikapoodi, mis on iTunesi tähtis osa, ei ole veel võimalik Eestis kasutada (kuigi Apple lubab, et pood laieneb kogu Euroopa Liitu hiljemalt aasta lõpuks).

iTunesi muusikapoest on praegu kasu niipalju, et kuigi sealt lugusid osta ei saa, on võimalik tasuta kuulata 30-sekundilist klippi igast laulust, mis poes saadaval on. Ja saadaval on üle miljoni loo. Samuti võib tasuta vaadata muusikavideoid ja filmitutvustusi ning kuulata online-raadiot.

iTunes on lausa kohustuslik neile, kes on endale soetanud Apple’i maailma vallutava MP3-mängija iPod, sest selle abil on imelihtne lugusid arvuti ja iPodi vahel sünkroniseerida. Teiste MP3-mängijate omanikud peavad aga pettuma, sest iTunes töötab üksnes iPodi-ga.

Kui tekib soov iTunesis asuvat muusikat mängida mujal kui arvutikõlarite kaudu, siis ka selle peale on mõeldud. Pärast Airport Expressi mobiilse WiFi-seadme hankimist ja selle muusikakeskusega ühendamist on võimalik muusikat oma sülearvutist muusikakeskusesse mängimiseks saata. Selleks tuleb iTunesi tarkvarast lihtsalt valida, kuhu sa muusikat lasta tahad.

Niisugune lahendus on ilmselt vaid alguseks, sest Apple on juba teatanud, et iTunesi tarkvara hakkab uuest aastast paiknema ka Motorola mobiiltelefonides.

Arvutist saab kodune meelelahutuskeskus

iTunes on osa Apple’i digitaalse kodu strateegiast, mille järgi peaks arvutist saama kodune meelelahutuskeskus.

Macintoshi arvutitele on peale iTunesi tarkvara olemas ka fotohaldustarkvara iPhoto, filmitöötlusprogramm iMovie, DVD-loomise programm iDVD ja muusikaloomisprogramm Garageband, mida müüakse koos iLife 2004 paketis ning mida võiks Apple’i sõnul võrrelda Microsoft Office’iga. Kui Microsoft Office’i eesmärk on pakkuda kõiki programme, mida on vaja töö juures, siis iLife koondab tarkvara, mida läheb tarvis vaba aja veetmiseks. Eeltoodud paketis töötavad programmid koos ja nii saab ka iTunes endale rohkem võimalusi.

Soovitan kõigil iTunesi proovida, sest tõenäoliselt tunduvad konkureerivad tasuta ja tasulised muusikahaldusprogrammid selle kõrval lahjad. Kas tegemist on tõesti parima tarkvaraprogrammiga, mis PC-le loodud, jääb igaühe enda otsustada.

AADRESS

Apple’i iTunesi saab tasuta tõmmata aadressilt www.itunes.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles