Kuldsõduri autor plaanib filmi võidusambast

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba valgustus tuleb täielikult uuendada.
Vabadussõja võidusamba valgustus tuleb täielikult uuendada. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nõndanimetatud kuldsõduri aktsiooniga tuntust kogunud kunstnik Kristina Norman plaanib uue ettevõtmisena teha filmi Vabadussõja võidusambast.


Normani mõte teha ühiskonnas suuri lahkarvamusi põhjustanud sambast film on alles värske ja seetõttu ei olnud ta ideest rääkides üleliia jutukas. «Teema on ju huvitav ja selle filmi projekt on mul alles peas, mitte midagi rohkemat,» ütles Norman.



Idee vabadussambast film teha tekkis Normani sõnul siis, kui said teatavaks sambakonkursi tulemused ja ühiskonnas tekkis vabadusristi sobilikkuse üle terav arutelu. «Et see on alles tööprotsessi algus, siis otse loomulikult ei taha ma veel avalikult rääkida, mis võtmes filmi teha plaanin,» tõdes Norman.



Seetõttu jättis ta enda teada ka selle, kust kavatseb oma filmi tegemiseks rahalist toetust taotleda ja millal film valmib. «Järgmisel aastal ehk,» pakkus Norman tähtaja, mil film võiks linastusküpseks saada.



Norman sai Eestis laiemalt tuntuks mullu, kui läks 9. mail Tõnismäele taiesega, mis kujutas sealt rahvarahutuste saatel minema viidud pronkssõduri kuldset koopiat.



Politsei viis kuldsõduri minema, ent tagastas selle hiljem kunstnikule. Norman oli taiese valmistanud kaitseministeeriumi kaasrahastamisel Veneetsia biennaaliks valminud projekti «After-war» («Pärast sõda» – toim) jaoks.



Normani kinnitusel ei olnud tema kuldsõduril mingit poliitilist tähendust, vaid ta seadis end kunstnikuna kahe erineva põlvkonna vahele, et näidata, kui erinevalt võivad inimesed ajaloost aru saada.



Kuldsõduri aktsiooni võib nüüd lõpetatuks lugeda, sest eelmisel nädalal kaitses Norman selle tööga Eesti Kunstiakadeemias edukalt magistrikraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles