«Lõõmav pimedus» jõuab taas Ugala lavale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

24. septembril avab Ugala oma 86. hooaja uuslavastusega «Lõõmav pimedus».

Hispaania näitekirjaniku Antonio Buero Vallejo näidendil «Lõõmav pimedus» on Ugalas oma lugu. 1985. aastal esietendus see Kaarin Raidi juhtimisel lavakunstikateedri XII lennu diplomilavastusena, peaosas toonane lavakooli üliõpilane Peeter Tammearu. Nüüd, ligi 20 aastat hiljem on Ugala teatri juht Peeter Tammearu sama loo lavastaja.

«See on ideaalne näidend noorte näitlejate trupile ja juba mõnda aega otsisin võimalust seda uuesti lavale tuua. Nüüd on see aeg käes,» ütles Tammearu.

Tema sõnul on «Lõõmav pimedus» taas Viljandis, et kõnelda valguse igatsusest, ime lootusest ja silmade avamisest. «Näidend räägib lihtsatest asjadest, aga teeb seda kirglikult. Võimsalt.»

«Lõõmava pimeduse» tegevus leiab aset pimedate koolis. Tegelased on noored, kes hoolimata nägemisvõime puudumisest usuvad end elavat täisverelist elu ega tunne, et oleksid millestki olulisest ilma jäetud.

Nende väikesesse turvalisse maailma saabub noormees, kes ei lepi pimedusega ning tekkivas kirglikus vastuolus on kaalul nii ideaalid ja igatsused kui isiklik õnn ja armastus.

«Lõõmava pimeduse» kunstnikutöö on teinud Jaak Vaus, peaosades astuvad publiku ette Meelis Rämmeld, Priit Võigemast ja Carita Vaikjärv. Teistes osades on Kadri Lepp, Maria Soomets, Kata-Riina Luide, Ott Aardam, Tanel Ingi, Aarne Soro, Jaanus Kask, Vilma Luik, Peeter Jürgens ja Arvi Mägi.

Esietenduse eel avatakse Ugala fuajees fotonäitus «Kolleeg pildistab kolleegi». Nii fotokaamera ees kui taga on olnud ugalalased ning tabatud on publikule üsna tavatuid teatrirahva hetki ja ilmeid.

Järgmist esietendust on oodata juba 1. oktoobril, mil väikeses saalis jõuab publiku ette inglise kirjaniku Alistair Beatoni komöödia «Õnnetunne», mille lavastab Jaak Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles