Ansip rõhutas välismissioonide vajalikkuse mõistmist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelane Afganistanis.
Eesti kaitseväelane Afganistanis. Foto: Kaitseväe peastaap

Peaminister Andrus Ansip tänas piduliku vastuvõtuga möödunud aastal välismissioonidel Eestit teeninud kaitseväelasi, nende lähedasi ning kõiki Eesti inimesi, kes


mõistavad missioonide vajalikkust.

«Te suurendate julgeolekut kogu maailmas ja aitate riike, kes hetkel oma elukorraldusega ise hakkama ei saa,» ütles peaminister Andrus Ansip kaitseväelaste ees kõneldes ja neid tänades, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Valitsusjuht tänas ka kõikide sõdurite lähedasi - vanemaid, vanavanemaid, abikaasasid, lapsi ja sõpru - toetuse ja mõistva suhtumise eest. «Kodust nii kaugel teenimine ei oleks võimalik ilma lähedaste toetuseta, suur tänu ka teile,» ütles Ansip.

Enamus täna peaministri kutsel Stenbocki maja külastanud kaitseväelastest teenisid Afganistanis jalaväekompanii Estcoy-8 ja valimiste ajaks Afganistani saadetud lisakompanii Estcoy-E koosseisus.

«Teie teenistusaeg oli seni Afganistani operatsioonil osalenud kaitseväelastele kõige karmim,» tunnistas kaitseväe peastaabiülem brigaadikindal Neeme Väli. Kuue kuu jooksul viis Estcoy-8 läbi 300 patrulli või muud taktikalist ülesannet ja osales 90 lahingkontaktis, kokku leiti 47 isevalmistatud lõhkekeha.

«See on sõduri töö, mida te teete oma riigi ja rahva heaks, kuid täna on see teie jaoks minevik. Täna on teie jaoks tähtsam minna lastega õue lumega mängima. Tunneme teie üle siirast uhkust,» ütles Väli.

Samas tundis Väli heameelt, et Eesti sõdurid on oma töö edukalt lõpetanud Iraagis ja peagi ka Kosovos. «Me ei ole enam Iraagis ja kohe lõpetame missiooni Kosovos, kuid Afganistanis peame me veel mõnda aega olema,» tõdes Väli.

Ka kapten Janno Märk, kes oli eelmine Eesti kontingendi ülem Afganistanis, tunnustas oma sõnavõtus kaitseväelaste lähedasi. «Tahan eraldi pöörduda kaitseväleaste lähedaste poole. Teie roll on kõige raskem ja ilma teie toetuseta me seda tööd teha ei saaks - suur tänu teile!»

Tänasel vastuvõtul mälestati leinaseisakuga ka missioonidel langenud sõdureid. «Väikese rahva vabadus on kallis. Teie kaasvõitlejad andsid Eesti eest kõige kallima, mis neil oli - oma  elu - kaitstes Eesti vabadust nii praegu kui ka tulevikus,» ütles peaminister Andrus Ansip hukkunud sõdurite mälestuseks pead langetates.

Peaminister tänas ka Kosovo missioonil osalenud kaitseväelasi. Kaitseliidu baasil moodustatud luurerühm ESTRIF-5 tegutses Põhja-Kosovos Mitrovica lähistel asuva Taani pataljoni koosseisus. Pooleaastase missiooni jooksul oli rühma ülesandeks luurepatrullide ja läbiotsimiste teostamine ning erinevate objektide julgeoleku tagamine.

Valitsusjuht kinkis kõigile 362 kutsutud kaitseväelasele Merike Jürjo raamatu «Eestlane - sõdur» koos isikliku tänuavaldusega. Möödunud aastal kaitsesid kaitseväelased Eesti huvisid Afganistanis, Kosovos, Bosnia-Hertsegoviinas ja ÜRO vaatlejana Liibanonis. Kokku oli 2009. aastal välismissioonidel ligikaudu 600 kaitseväelast. Hetkel on välismissioonidel 194 kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles