Energia talus saab tühje akusid laadida

Liivia Tohvelmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Siim on rajanud võsa alt vabanenud kivihunnikutele pilku püüdva kiviktaimla.
Tiiu Siim on rajanud võsa alt vabanenud kivihunnikutele pilku püüdva kiviktaimla. Foto: Erakogu

Suure-Jaani valla Vihi küla Energia talust tulles tunnen, et olen tõepoolest eriliselt energiat täis.

Ei oska arvata, kas tuleneb mu ergas olek looduse kujundatud energiaväljast, puhtast maaõhust, kaunist päikeselisest kevadpäevast, linnulaulust või hoopis tegusa pererahva seltskonnast, aga kahtlemata on Siimude Energia talu see paik, kus saab akud täis laadida. Seda võimalust pakutakse seal nii puhkajatele kui öömajalistele.

Umbes aasta aega on Energia talu lisaks põhitegevusele, ravimtaimede kasvatamisele ja müümisele, tegutsenud ka turismitaluna.

Miljonivaade metsa sees

Külalisteraamatust võib lugeda hinnanguid, et vastuvõtt on olnud soe, ja lubadust soovitada talus puhata kõigil, «kellel on linnamürast kõrini ning kes igatsevad Eesti puhtaimat õhku ja ilmselt ka külalislahkeimat peret».

Romantikapaketti kasutanud noorpaar ütleb end olevat saanud Energia talust just seda, mida ootasid: kahekesi rahulikult aega veeta ja teineteisest rõõmu tunda. Selles pole põhjust kahelda: romantikatoa kujundusest õhkub pereema Tiiu Siimu naiselikku loomingulisust. Ja mitte ainult sealt.

Sama toa rõdult avaneb, nagu perenaine ise kinnitab, miljonivaade. Vanadele maakividele rajatud kiviktaimlas ilutseb miljon õit. Kiviktaimla on rajatud võsa all peidus olnud kivihunnikusse.

Ideid jätkub

Majutus pole ainus, mida selles talus pakutakse.

Pereisa Aivar Siim on tervisespordi entusiast. Ta tutvustab energia-, stressi- ja rahustavat rada, kepikõnni ja kanuumatka võimalust, jõekaldal olevat istumispaika, kus saab pähe tulla ainult häid mõtteid, ning jõetammile organiseeritud looduslikku mullivanni.

«Pojad kurdavad, et siia ei saa ühtegi tüdrukut tuua, sest nad kõik pannakse kohe tööle,» ütleb pereema.

Suurlinna kooli minnes olid pojad lubanud, et enne kolme kuud kodus nägu ei näita. Ometi võib ema kõigi nende õpiaastate jooksul näppudel üles lugeda nädalavahetused, mil lapsed koju ei tulnud. Karmen ja Krete, miniad, nagu ema poegade sõbrannasid naljatades nimetab, käivad seal samuti meelsasti, on tema meelest igati vahvad ja sulanduvad hästi peresse.

Pere peab tähtsaks tervislikke eluviise. Sellest lähtudes pakutakse teiste hulgas näiteks saleduspaketti. Noored räägivad aasimisi, kelle käest nad mõne idee on noppinud ja seejärel enda omaks tunnistanud. Tudengipakett oli Karmeni jutu järgi tema idee, kuid Jaak oli end sedamaid tegijaks sokutanud.

Tegijad on selles talus muidugi kõik, sest töökäsi läheb vaja kogu aeg.

Üheksa aastat tagasi tuli sel ajal Suure-Jaanis elanud perel mõte osta see Vihi külas asuv talu. Mõne aja pärast sai nende väiksest ravimtaimeaiandusest suur põllundus.

Tiiu ja Aivar Siim asusid ettevõtmise juurde kogu hingega. Nad kutsusid maaülikoolist kohale energiaväljade spetsialisti Neeme Karolini, kes määras kindlaks, kus mida kasvatada, kus puhata, kus rahuneda ja kus energiat koguda.

Erilise energiavälja kujundab siinne looduslik foon: geoloogilise aluspõhja paljand, kus lubjakivid asenduvad devoni liivakividega. Seda arvestades kujundatigi mitmesugused matkarajad ning ehitati väikesed teemajad, kus on mõnus teha puhkepause.

Hõrgutavat taimeteed pakutakse siin kandilistest püramiidikujulise kaanega firmatassidest, kusjuures retseptide koostamisel on abiks olnud spetsialistid. Energia talu pakub praktikavõimalust Tartu Ülikooli farmaatsiatudengitele. Nendelt saadakse vastu uudiseid ravimtaimenduse teaduslikult poolelt.

Tööd ja hobid

Siimu pere on hea näide selle kohta, et ühe inimese sisse võib mahtuda palju huvisid ja üks ei sega teist.

Tiiu Siim on õppinud Räpinas aiandusagronoomiat, Viljandis klubiürituste režiid ja Tallinnas lilleseadet ning käinud teistelgi koolitustel. Praegu õpib ta Tallinna Ülikoolis tantsujuhtimist. Kõikidel nendel aladel on ta töötanud või kasutab õpitud teadmisi ka praegu.

Enne Energia talule pühendumist oli Tiiu Siim Suure-Jaani kultuurimaja direktor. Kultuuriüritustel askeldamas võib teda näha praegugi nii Suure-Jaanis, Viljandis kui mujal — kas siis Sakala mängude või Suure-Jaani valla kultuuriürituste korraldajana. Tema juhendada on kaks rahvatantsurühma: Loits ja Hilised Õied. Tänuväärt ettevõtmised on ka vanemaealiste naiste tervisevõimlemisrühm ja Suure-Jaani naisteklubi Mari, mille tantsujuht Tiiu äsja asutas.

Pere noorte jutu järgi on neil hea ema, kes oskab peale kõige muu maitsvat toitu teha ja kenasti lauda kaunistada.

«Õigupoolest ei meeldi mulle süüa teha, toit lihtsalt kukub hästi välja,» sõnab Tiiu Siim ise. «Aga väikeste üllatustega lauaseaded — see pole ju raske.»

Kõik, mis seondub ravimtaimedega, nende kasvatamisest ja kuivatamisest turustamiseni, on põhiliselt pereisa Aivar Siimu hool. Huvi ravimtaimede vastu pärineb tal vanaisalt, kogemusi lisasid töö Suure-Jaani Metsamajandis ja Soomes nähtu.

«Tähtis on, et inimesed saaksid külaeluga tutvuda, raha pole kõige tähtsam,» ütleb Aivar Siim oma ettevõtmistest rääkides.

Ta propageerib tervisesporti ning on koostöös Suure-Jaani Vallavalitsusega korraldanud selles valdkonnas asjalikke üritusi. Küla eestvõttel on plaanis kujundada «Sakala» tee alguse ilusasse männimetsa terviserada, kus saab talvel ka suusatada. Ühistöös mittetulundusühinguga Arengu Helin koostab Energia talu selleks projekti, mille kirjutab Tiiu Siim — ta on saanud sellelgi alal koolituse.

Koos spordiühinguga Kalev korraldas Energia talu sel kevadel kepikõnnipäeva kogu Eesti inimestele, kes olid sellest huvitatud.

Aivar Siim on ka külavanem. Tema kohustuste hulka mahub muu hulgas Energia talus asuv Vihi küla teabetuba ehk moodsa nimega internetipunkt, mis vahendab maailmast teavet külla.

Siimu pere vanem poeg Peep tudeerib Tartu Ülikooli magistriõppes keskkonnatehnoloogiat ja töötab sel alal ühtlasi firmade nõustajana. Tema näpunäidete järgi on kodutallu muretsetud biopuhasti ja muid ajakohaseid, keskkonnahoiu seisukohalt olulisi seadmeid.

Noorem poeg Jaak õpib Tartus Mainori kõrgkoolis ärijuhtimist. Eks needki teadmised tule kasuks oma pere ettevõtmistele.

Õppimise kõrvalt tegutsevad mõlemad pojad veel loodustoodete firma GNLD müügikonsultantidena. Nende hobid on olnud vahelduvad. Mõlemad on õppinud puhkpillimängu, kuid emataolist kultuuriaktivisti ei paistnud neist tulevat ning pillimäng jäi soiku. «Sundida ei tohi,» ütleb ema mõistvalt.

Pigem tunnevad poisid huvi spordi vastu ning mõistagi on mõlemast pojast olnud kõvasti tuge ehitus- ja remonditöödel.

Pereliikmed oma erinevate iseloomuomadustega täiendavad üksteist. Kannatust nõudvad tegevused sobivad hästi emale ja poeg Peebule. Pereisa ja noorem poeg Jaak käivad meelsasti messidel, propageerivad eesti toite ja tegelevad reklaamiga.

Talupere

Peremees Aivar Siim (48) — ravimtaimede kasvataja, töötanud Suure-Jaani Metsamajandis ravimtaimede kultiveerijana.

Perenaine Tiiu Siim (48) — aiandusagronoom ja kultuuritegelane, töötanud aiandusbrigadiri ja kultuurimaja direktorina

Lapsed: Peep Siim (23) õpib Tartu Ülikooli magistriõppes keskkonnatehnoloogiat ja töötab firmade nõustajana ning Jaak Siim (21) õpib Tartus Mainori Kõrgkoolis ärijuhtimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles