Uus tähtaeg: Guantánamo suletakse Obama esimese ametiaja lõpuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erisaadik Daniel Fried (paremal) ja Guantanamo töörühma direktor Matthew Olsen täna Brüsselis.
Erisaadik Daniel Fried (paremal) ja Guantanamo töörühma direktor Matthew Olsen täna Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

Guantánamo vangilaager suletakse enne president Barack Obama esimese ametiaja lõppu, s.o hiljemalt 2013. aasta jaanuariks, ent ka pärast seda jäetakse vähem kui 50 kinnipeetavat vahi alla, teatas AFP viitega USA valitsusametnikele.


«Jah,» ütles erisaadik Daniel Fried täna Brüsselis vastuseks küsimusele, kas Obama suudab järgmisteks valimisteks vangilaagri sulgeda. «Olen kindel, et see suletakse president Obama esimese ametiaja jooksul.»

Obama enda poolt vahetult pärast mullu 20. jaanuaril ametisse astumist kehtestatud tähtaeg aasta pärast kurikuulus vangla sulgeda sai täis eelmisel reedel.

Guantánamos viibib praegu 192 kinnipeetavat, kellest vähem kui 50 langevad selliste vangide kategooriasse, keda ei saa kas tõendite puudumisel kohtu ette viia või julgeolekukaalutlustel ka riigist välja saata.

Vangide tuleviku üle otsustava töörühma juht Matthew Olsen ütles, et need kinnipeetavad jäävad määramata ajaks vahi alla.

Sadakond ülejäänut üritatakse saata tagasi kodumaale või leida neile varjupaik välismaal, veel 40 vangi viiakse aga USA sõjaväe- või tsiviilkohtu ette.

Fried ütles, et Euroopa Liit on endiste vangide vastuvõtmise küsimuses olnud äärmiselt abivalmis ning tänas ka teisi abi pakkunud riike.

Sel nädalal nõustus Slovakkia vastu võtma kolm endist Guantánamo vangi ning Šveits ühe. Ühtlasi käivad praegu USA-l läbirääkimised Hispaaniaga, mis on nõus vastu võtma «märkimisväärse arvu» kinnipeetavaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles