Kodukant pidas Penujas aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendus Kodukant Viljandimaa tähistas 27. jaanuaril Lõuna-Mulgimaal Penuja külamajas rahvarohkelt oma 12. aastapäeva.

Seda olid tähistama tulnud Suure-Jaani, Viiratsi, Pärsti, Kolga-Jaani, Abja ja Halliste valla ühenduste esindajad ning külalised mitmelt poolt, sealhulgas Viljandi maavalitsusest ja omavalitsuste liidust.

«Külaliikumise säde on kasvanud suureks leegiks,» rõõmustas külamajja kogunenud rahva hulgas Kaja Kaur, kes oli üks kodukandiliikumise algatajaid Viljandimaal. Praegu jätkab ta maaelu edendamist ettevõtluse arendamise sihtasutuses.

«Senised kogemused on näidanud, kui vajalik on külaliikumine, see on hästi inimlik ja käib rohujuure tasandil,» toonitas Kaja Kaur.

Juhatuse esimees Romeo Mukk andis põgusa ülevaate maakonna külaseltside tegevusest. Tema esinemist ilmestasid suured pildid ekraanil.

Kodukant Viljandimaa tänukirja said kauaaegse hea partnerluse eest omavalitsuste liit, aastapäevaürituse toetamise eest Abja vallavalitsus ja korraldamise eest Penuja külaselts ning tänukirja koos lilleõiega maakonna kodukandiliikumise senine koordinaator Ilona Tiigi, äsja temalt ameti üle võtnud Lagle Vilu ja Abja-Vanamõisa külaseltsi juhatuse aktiivne liige Aino Lond.

Siinseid külaliikumise eestvedajaid tervitas Eesti külaliikumise juhatuse liige, Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppejõud Valter Parve, kes üllatas koosviibijaid teatega oma Penuja päritolust ning õhutas kõiki mulgikeelset «Kodukotust» laulma.

Lustliku tervituse tõi kolm Tartumaad esindanud naist. Maaülikooli professor Jaan Leetsar andis aga teada, et tema kodukülas Valmas on valminud külamaja.

Mõttele korraldada aastapäevaüritus Lõuna-Mulgimaal tulid Romeo Mukk ja Abja koolituskeskuse projektijuht Sirje Rist detsembris, kui nad kohtusid Abja-Vanamõisa külaseltsi jõulupeol Aino Londi Palu talus. Piisas vaid lühikesest telefonikõnest ja Penuja külavanem Reet Paju oli mõttega päri.

Abja vald toetas aastapäevapidu rahaga ja lükkas külamaja ümbruse lumest puhtaks. Korralduse tehnilise poole eest kandis hoolt Abja gümnaasiumi direktor Jüri Ojamaa ning meeleolu aitasid luua Abja muusikakooli kitarriõpilased ja rahvatantsurühm Turel. Söögisaali olid Penuja külaseltsi liikmed kokk Maire Lehtaru juhtimisel katnud pika banketilaua suupistete, sünnipäevatordi ja kohviga.

Penuja küla oli Abja vallas esimene, kus seltsiliikumine käima läks. Seltsi senisest tegevusest andis nii pildis kui sõnas tunnistust aastapäevapeoks välja pandud näitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles