Nõmmele pannakse püsti mälestusmärk Glehnile

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Von Glehni kuju kavand.
Von Glehni kuju kavand. Foto: Peeter Langovits

Tallinna volikogu tegi täna linnavalitsusele ülesandeks püstitada Nõmme linna rajajale Nikolai von Glehnile mälestusmärk.


Glehni skulptuur peaks avatama Nõmmele linnaõiguste andmise 85. aastapäevaks 12. novembril 2011, teatas volikogu pressiesindaja.

Üks eelnõu autoritest, keskerakondlane Sergei Bogovski märkis, et baltisaksa mõisnik Nikolai von Glehn on läbi ajaloo tähtsaim nõmmelane, kelle tegevus aitas varasema suvituskoha kujundada iseseisvaks ja omanäoliseks linnaks.

Nõmmel rakendatud von Glehni üks linnakujunduslik põhimõte nägi näiteks ette, et iga ehituskruntidelt mahavõetud puu asemele tuli istutada uus puu. Eelnõu autorite hinnangul avardab Nõmme oma miljööväärtuslikkusega Euroopa linnakultuuri tänase päevani.

Nõmme linnaosa valitsus toetab von Glehni tuntud lausega «Seia saagu lenn» seostuva monumentaalskulptuuri püstitamist ajaloolises Nõmme linna südames - Mustamäe veerul Piiri tänava ja Ehitajate tee ristumiskohas Nõmme turu ja jalakäijate silla vahelisel alal.

Toetust on rahvaalgatusena avaldanud ka Nõmme Heakorra Selts ja Nõmme Koduloohuviliste Koda. Nõmme Heakorra Selts koos linnaosavalitsusega viis ka mälestusmärgi terviklahenduse leidmiseks läbi konkursi, mille võitis skulptor Aivar Simson (koostöös arhitekt Kalev Lepikuga).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles