Suhhoi viienda põlvkonna hävitaja sooritas esimese lennu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhhoi viienda põlvkonna hävituslennuk PAK FA täna Amuuri-äärses Komsomolskis.
Suhhoi viienda põlvkonna hävituslennuk PAK FA täna Amuuri-äärses Komsomolskis. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa lennufirma Suhhoi teatel möödus viienda põlvkonna hävituslennuki esimene testlend Kaug-Idas väga edukalt.


Suhhoi pressiesindaja Olga Kajukova rääkis agentuurile Interfax-AVN, et lennuk viibis õhus 47 minutit.

«Lennukit juhtis Venemaa teeneline katselendur Sergei Bogdan. Kõik ülesanded, mis esimesele lennule oli pandud, said lahendatud edukalt,» rääkis Kajukova.

Suhhoi peadirektor Mihhail Pogosjan teatas, et Vene-India viienda põlvkonna hävituslennuk (tuntud kui PAK FA või T-50) ületab lääne analooge.

«Firma Suhhoi plaanid sisaldavad endas (viienda põlvkonna hävitaja) programmi edasist arendamist, mille kallal me hakkame tööle koos oma India partneritega. Olen kindel, et meie ühisprojekt ületab lääne analooge maksumuse ja efektiivsuse kriteeriumi järgi,» rääkis Pogosjan.

Firmajuhi väitel ei võimalda uus hävituslennuk mitte üksnes tugevdada Venemaa ja India õhujõudude võimsust, vaid hõivab ka väärilise koha maailmaturul.

Esimene lend pidi tegelikult toimuma juba eile, kui lükati 24 tundi edasi halbade ilmastikutingimuste tõttu Amuuri äärses Komsomolskis.

Venemaa on töötanud uut hävituslennukit välja 1990ndatest saadik. Üks sõjaväe tippametnik teatas mõni aeg tagasi, et 5500-kilomeetrise lennuulatusega hävituslennuk peaks plaanide järgi jõudma õhujõudude kasutusse 2015. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles