Ansip: valimiste mõju majandustsüklile tuleks tunnistada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku omavalitsuse volikogu valimine 2009. aastal. Eelhääletus Pärnus.
Kohaliku omavalitsuse volikogu valimine 2009. aastal. Eelhääletus Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Peaminister Andrus Ansip rõhutas, et Eestiski oleks aeg aru saada näiteks Ameerika Ühendriikides levinud kindlast teadmisest, et valimistsüklid mõjutavad majandustsükleid.

«Majandusprognooside aluseks võetakse USAs presidendivalimiste tsükli hetkeseis ning keegi ei kahtle seal, et see mõjutab rahaturgude, aktsiaturgude, tööturu arengut,» nentis Ansip Vikerraadio saates «Reporteritund».

«Kohalike ja riigikogu valimiste ühendamise miinustena on välja toodud seda, et kohalikud ja riigi teemad võivad sassi minna,» sõnas peaminister.

«Mis saab meil Eestis siin praegusega võrreldes veel rohkem sassi minna? Viimastel kohalikel valimistel hirmutati pensionide vähendamise ja krooni devalveerimisega - on need kohaliku elu teemad?» küsis peaminister sarkastiliselt.

«Mis puutub sellesse, et kandidaadid on mõlemal puhul suuresti samad, siis on valimiste ühendamine ju isegi hea, sest kes võtaks tõsiselt kandidaati, kes kandideerib samaaegselt parlamenti ja kohalikku esinduskogusse?» leidis Ansip.

Pigem toob valimiste ühendamine tema hinnangul selgust juurde. «See pole kindlasti imerohi, aga diskuteerida tasub ikka.»

«Eurobaromeetri järgi on valitsuse usaldus Eestis aastaga kerkinud üheksa protsendipunkti ja hetkel usaldab valitsust 47 protsenti inimestest - see on Euroopa kaheksas tulemus,» ütles peaminister.

«Oleme institutsioonide usaldusväärsuselt Euroopas esimeses pooles, mitte viimases. Peaksime suuri reforme kavandama nii, et jõuaksime absoluutsesse tippu, kus on Luksemburg, Taani, Rootsi ja Soome,» leidis Ansip.

Ta ei nõustunud saatejuhi spekulatsiooniga, et eelmisel aastal tingis valitsuse osalise lagunemise (ehk siis sotsiaaldemokraatide lahkumise valitsusest) mitte europarlamendi valimised samal aastal, vaid riigi rahandusest tähtsamaks sai peaministri hinnangul sotside jaoks erakonna populaarsus.

«Institutsioonidest enim on meil tõusnud valitsuse usaldus, seega inimesed mõistavad, miks valusad otsused olid riigile vajalikud,» uskus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles