NATO pidas lahingut Afganistani armee sõduritega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid valvamas paiga lähedal, kus tekkis kokkupõrge NATO ja Afganistani vägede vahel.
USA sõdurid valvamas paiga lähedal, kus tekkis kokkupõrge NATO ja Afganistani vägede vahel. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistanis reede õhtul lahinguülesandeid täitnud NATO väed sattusid eksikombel vastakuti nende liitlasena tegutseva valitsusarmee sõduritega, kellele telliti peale õhulöögid.


Kabulist edelasse jääva Wardaki provintsi võimude teatel tulistasid liitlased üksteise pihta. Sellele järgnenud õhurünnakutes langes neli afgaani sõdurit ning veel kuus sai haavata, vahendas Reuters kohalike andmeid.

Kokkupõrke põhjust ei teata, kuid selle üle väljendati sügavat kahetsust. NATO rünnaku alla langes alles hiljuti rajatud Afganistani armee välipost. NATO rahvusvahelised julgeolekuabijõud (ISAF) kinnitasid «intsidendi» toimumist, kuid keeldusid lähemaid detaile andmast enne faktide kindlakstegemist.

Naabruses asuvas  Ghazni provintsis lasid aga NATO sõdurid maha kaks tsiviilelanikku ja haavasid veel üht, kuna nad ei kuuletunud korraldusele peatada oma sõiduk. Sarnased juhtumid on viimastel nädalatel vallandanud meeleavaldusi lääneriikide vägede vastu.

ISAFi vägesid juhtiv USA kindral Stanley McChrystal andis eelmisel aastal välja uued juhised, mille eesmärgiks on tsiviilohvrite arvu Afganistanis vähendada. ÜRO andmetel ongi see mingil määral õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles