Obama loobus rahahäda tõttu Kuu-missioonist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide president Barack Obama saatis eile kongressile 2011. aasta eelarve kava, mis ei näe ette raha eraldamist paljukõneldud mehitatud Kuu-lennule.


USA tuleva aasta eelarvekavas külmutatakse mitmeid valitsusprogramme ja kokkuhoiu tõttu jääb ära ka majanduslikult kulukas mehitatud kosmoselend Kuule. Varem on administratsioon edasi lükanud ka Marsi missiooni.

USA eelmise presidendi George W. Bushi käivitatud programmi Constellation kohaselt pidi USA kosmoseagentuur NASA inimese Kuule saatma 2020. aastal. Viimati astus inimene Kuu pinnale 1972. aastal.

«Ma usun, et Kuule tagasi minemine on üldiselt väga lahe idee, kuid praegu on palju rohkem tõsisemaid teemasid, millele me peaksime raha kulutama,» ütles USA tudeng Todd Herrmann Reutersile.

«On väga oluline, mis seal üleval toimub: kas seal on vett või ei ole vett ja muid selliseid asju. Ilma sinna minemata ei saa seda iial teada. Seega, ma arvan, et selle [programmi] peatamine on täiesti naeruväärne,» arvas Tessa Letard.

Mõned kongressi rahvaesindajad on aga lubanud võidelda Obama uue eelarve kavaga, mis tähendab, et Kuu-missioon ei pruugi veel lõppeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles