Mikser: konsensust preambulist loobumiseks pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann.

Riigikogu väliskomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Sven Mikser leidis, et laialdast konsensust praegu piirilepingu ratifitseerimisseadusest preambuli väljavõtmiseks pole.

«On võimalus oodata, milline on Vene poole järgmine käik, ja loomulikult võib juhtuda, et seda tuleb kaua oodata,» rääkis Mikser Postimees.ee’le.

Teine võimalus on Mikseri sõnul riigikogul lepet uuesti arutada ja preambulist loobuda.

«See eeldab laialdast konsensust, mida täna paraku ilmselt pole. Mõistagi ei taga ka see iseenesest Venemaa-poolset ratifitseerimist, et paneb Venemaale kahtlemata teatava surve asja uueks menetlemiseks,» lisas ta.

«Kolmas võimalus on üritada kogu piiriläbirääkimiste saagat uuesti otsast alustada, aga see ei oleks kuigi tark, kuna võimalus, et sel juhul jõutaks tänasest parema tulemuseni (rääkimata Tartu rahuleppe joonest), on praktiliselt olematu,» arvas väliskomisjoni esimees.

2005. aastal allkirjad saanud piirilepe sai Eesti Vabariigi riigikogu poolt ratifitseeritud, paraku lisas riigikogu toona preambuli, ms sai Venemaale ettekäändeks lepet mitte ratifitseerida.

Postimees.ee küsib täna parlamendierakondadelt, mis tingimustel võiks praegune kontrolljoon muutuda ametlikuks Eesti-Vene piiriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles