Memm, köhi pappi!

Tõnis Tulp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MAAILMAS PIDI olema vaid kaks kindlat asja — surm ja maksud. Peaaegu sama kindel on, et kõik meie ümber vananeb, roostetab, mädaneb ja läheb katki.

Ühel õhtul selgus, et Viljandis paikneva eramu alles paar aastat tagasi paigaldatud veevärgi majasisestuse pronksist ühenduspõlv plasttoru ja veemõõtja ees asuva kuulkraani vahel pissib korpuse suvalisest kohast nagu poisike. Pronksi valuviga oli ilmselt järele andnud.

Mis siis märjaks pritsitud keldris muud, kui telefonitoru pihku ja kõne veevärgi avariitelefonile, sest klienditeenindus ju õhtuti enam ei tööta. Meeldiva häälega mees lubas ise läbi tulla ja, oh imet, oligi varsti kohal!

KÕIK OLI nii nagu kirjeldatud. Peagi aga selgus, et veevärgi töömehed võiksid küll paigaldada kogu sisestuse alates tänavakraanist kuni veemõõtjataguse kuulkraanini, sest nemad ju plommisidki tollal detailid omavahel kinni, et majaelanikke tasuta vee hankimise kiusatuse eest kaitsta, aga vahepeal on võetud vastu seaduseparandus.

See sätestab, et kogu majasisestus alates tänavakraanist kuulub krundivaldajale ning mitte veevärk, vaid majavaldaja peab rikked majasisestuses, mille eest nõutakse liitudes muide tuhandeid kroone, omaenda rahakoti arvel ära parandama.

Majaomaniku vastutusel ja parandada on muidugi ka see torustikuosa, mis jääb veevärgi kinniplommitud arvesti ja tänavakraani vahele. Täpselt nii, nagu kirjeldatud juhul oli.

Minul kui majaomanikul ei jäänud muud üle kui joosta, raha näpus, poodi, tuua sealt uus põlv ning see veevärgi teadmisel ja nõusolekul paika panna.

Mina sain sellega hakkama, sest olen nagunii 90 protsenti oma maja ehitus- ja remonditöödest ise teinud. Suudan toime tulla igasuguste maja haldamisega seotud töödega, olgu tegemist elektri või solgiga.

Aga ma küsin seaduseuuenduse autoritelt, mida peab tegema pensionärist vanamemm, kellele pärast statistika järgi tunduvalt nooremana surnud abikaasa lahkumist siinsest paremasse maailma on langenud osaks majaomaniku ja krundivaldaja staatus ning kes ei ole juhtumisi torulukksepp, elektrimontöör, keevitaja, lukksepp, ehitusinsener ja autojuht üheskoos?

SIIN EI OLE juttugi sajast kroonist, mis kulus minul, et üks pronksist põlv oma jõu ja oskustega ära vahetada. Pensionärile või ka nooremale seda tööd mitte tundvale majaomanikule väänab sanitaartehnika erafirma silmagi pilgutamata kaela eriväljakutse tuhandekroonise või suuremagi arve, elektrifirma teise, gaasifirma kolmanda.

Kas see ongi riigi ja omavalitsuse hoolitsus oma kodanike eest? Seadusemuudatusega avatakse erafirmadest teenindajatele määratu tööpõld ja rahateenimise võimalus enamjaolt pensionäridest majaomanike taskust seal, kus seni saadi hakkama munitsipaalse või riigifirma palgaliste remondimeeste abiga.

KÕNE ALL oleva seadusemuudatuse jõustumisest saadik on riigi ja omavalitsuste armust tubli pool senisest munitsipaalfirma töövaldkonnast majaomanike endi mure, aga keegi pole iitsatanud võimalusest alandada tariife või vähendada liitumistasusid.

Ja jälle on õnnestunud «säästa» suur osa senisest eelarvesummast muuks otstarbeks — veefirma töömehed keeravad üksnes tänavakraani kinni või lahti ja sellega nende osa veevarustuse kindlustamises lõpeb. Kelle taskust ja kelle tarvis eelarveraha kogutakse, sellest targu vaikitakse.

LINNAELANIKELE pakuvad arvatavasti huvi nimed, mis seisavad nii kõnealuse kui muude sellesarnaste seadusemuudatuste taga. Teiste sõnadega, kes hääletasid erinevates seadusandlikes kogudes selle poolt, et osa Viljandi Veevärgi kui teenusepakkuja võrgust, mis seni kuulus vastuvaidlematus korras teenusepakkujale ja oli nii tehniliselt kui majanduslikult tema hoole all, anti üheainsa juriidilise trikiga üle majaelanikele nende närve ja rahakotti säästmata.

Lubage meelde tuletada, et needsamad linnaelanikud ju peavad linnavolikogu ja -valitsust üleval, munitsipaalettevõttest rääkimata. Egas midagi, ehk oskame üheskoos linnavalitsejate ennastsalgavat entusiasmi peagi saabuvate valimiste aegu vääriliselt hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles