Prantsusmaa reformib konstitutsiooni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse rahvusassamblee saadikud ja senaatorid kiitsid eilsel erikongressil napilt heaks presidendi plaani muuta riigi põhiseadust.
Prantsuse rahvusassamblee saadikud ja senaatorid kiitsid eilsel erikongressil napilt heaks presidendi plaani muuta riigi põhiseadust. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa parlamendi mõlemad kojad kiitsid eile napilt heaks president Nicolas Sarkozy plaani muuta märkimisväärselt riigis pool sajandit kehtinud põhiseadust.

 

Sarkozy sõnul tugevdab seadusandjate positsiooni, kuid kriitikute hinnangul tekitab see hoopis monokraatia, vahendas BBC News. Konstitutsiooni muutmine oli praeguse riigipea üks tähtsamaid lubadusi valimiskampaania ajal.

Uue eelnõu kõige vastuolulisemaks punktiks peetakse kava võimaldada presidendil hakata parlamendile pidama iga-aastaseid kõnesid olukorrast riigis, mida pole lubatud võimude lahususe säilitamise eesmärgil juba aastast 1875.

Samas kehtestatakse presidendile aga kahe ametiaja piirang, antakse parlamendile vetoõigus mõnede ametikohtade täitmise osas, lõpetatakse valitsuse kontroll parlamendi komisjonide süsteemi üle, lubatakse seadusandjatel panna paika oma päevakord ning kaotatakse ka presidendi õigus anda kollektiivset amnestiat.

Charles de Gaulle’i valitsusajast kehtiva konstitutsiooni muutmiseks oli riigipeal vaja ka teiste erakondade toetust, sest selle heakskiitmiseks pidi poolt hääletama kolm viiendikku rahvusassamblee ja senati saadikuist. Lõpuks pääses eelnõu parlamendist läbi ülinapilt, saades vajatud hulgast vaid ühe hääle enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles