Asjade impeerium

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: valgamaalane.ee

Iga päevaga kerkivad uued katedraalid ostukeskuste näol ja müügimeestest preestrite osta-müü-mantra täidab iga nurgakese meie elus. Inimlikku kirge asendab kaubanduskirg. Tarbimine on uus ideoloogia ja asjad selle jumal! Inimesel on aga selles ilmas külm!

Mida teha, et inimene ja kaine mõistus tagasi valitsema saada? Asi on mõttelaadis, selle muutmine on probleemi lahenduse võti. Kui me seda ei tee, hääbub meie rahvas ja Eesti upub prügisse, hoolimatusesse ja pealiskaudsusesse.

Meie riigi ehitamiseks vajame kõiki ühiskonna liikmeid. See, kes loob ja midagi maksab, on inimene. Ühiskond tuleb viia tagasi inimkesksuse kandva idee juurde ning juurida sealt välja asjade ja tarbimise kultuse kibe juurvili.

Inimese eest ja tema väärikustunde nimel tuleb rohkem tööd teha. Asjade hankimine ei loo väärtusi juurde. Inimene on ainus looja. Ka suurkapitalist, kes väidab, et tema edu ainus autor on ta ise – mõelgu asjade üle arukusega, mida tal peaks jätkuma.

Kas tema edu oleks olnud võimalik, kui poleks koduühiskonna haridussüsteemi, tervishoidu, infrastruktuure jne? Kas tema edu on võimalik ilma eesti töömehe või töötajata? Kas tulemusi on võimalik saavutada tigeda ja poolorjastatud töötajaskonnaga? Kas ta on kindel, et suudab asju sama hästi ajada ka sellises ühiskonnas, kus iga inimene on inimesele hunt?

Kõik asjad on seotud ja neile seostele rajaneb ka igaühe edu või ebaedu. Et oleks rohkem edukaid, tuleb rajada ühiskonna ülesehituse püramiidi alus, lai ja tugev. Mida rohkem me iga inimesega arvestame, seda laiem ja kandvam see alus saab ning seda rohkem on meil edukaid ja seda rikkam meie ühiskond.

Ettevõtjal on vaja oma edu ehitada suuremaks läbi investeeringute inimesse. Hoolivus on eduks vajalikum, kui arvata osatakse. Meil on vaja asjade ja kalgi pragmatismi aeg asendada inimeste ajaga ja teha humaansusele ruumi.

Sotsiaaldemokraatia on hoolivuse ja harmoonilise arengu ideoloogia. Sotsiaaldemokraatia on alternatiiv vohavale vastandamisele ja hoolimatule “üle laipade tähtede poole” mõttelaadile. Sotsiaaldemokraatia on inimese “heledama poole” ideoloogia. Eestis ei ole sotsiaaldemokraadid kommunistid. Ka ei seo meid miski nõukogudeaegse “sotsialismiga”. Samuti ei poolda me valimatut ja populistlikku sotsiaaltoetuste jagamist!

Meie eesmärgiks on hooliva ja tasakaalustatud inimesekeskse ühiskonna kujundamine. Me ei ole nõus sellega, et inimene peab oma hädas jäetama üksi. Me ei lepi sellega, et majanduse aluseks on džunglikapitalism ja “aus konkurentsivõitlus”, kus tegelik eelis on tihtipeale salamisi antud välismaistele monopolidele ja kodumaistele poliitilistele soosikutele.

Igale Eestis elavale ja sellele riigile lojaalsele inimesele peab saama osaks väärikas ja lugupidav kohtlemine riigi- ja omavalitsusasutuste poolt, sõltumata tema soost ja rahvusest. Juhtmõtteks olgu lugupidamise kasvatamine kaaskondlaste vahel ja solidaarse õhkkonna loomine, pori loopiva ja vihkamist külvava mentaliteedi purustamine.

Aeg on jagu saada sellest mõisa-peksutallide ajast pärit üksteisele altkulmu vaatamisest ja pidevast usaldamatuse kultiveerimisest! Tuleb ehitada üles ühiskond, kus meie lastel oleks hea elada ja kus ka juba meil hea oleks.

Eesti vajab oma demograafilises olukorras võimalikult paljude elanikekihtide osalemist riigi ja ühiskonna korraldamisel. Elu on vaja planeerida ka pikemaks ajaks ette, mitte ainult valimistest valimisteni nagu praegu. Kui neid tõdesid ignoreerida, ootavad ees teravad vastuolud sotsiaalsel, ühiskonnagruppide vahelisel ja rahvuslikul pinnal.

Sotsiaaldemokraatlik mõttelaad taotleb ühiskonna harmoonilist ja tervikhuve arvestavat arendamist, säästlikku ning kogukonna huve arvestavat jätkusuutlikku majandust, läbimõeldud ja tõhusat haridussüsteemi, solidaarsustunde tekitamist erinevate ühiskondlike ja rahvusgruppide vahel. Meie vastandume kauboimajandusele ja džunglikonkurentsile, ahnusele ja “ärapanemisele”, “pihtapanemisele” ja kõikelubavusele!

Selline on sotsiaaldemokraatide arusaamine riigist ja inimesest. Sotsiaaldemokraadid taotlevad inimeste riiki, mitte asjade impeeriumi. Sellised on seisukohad, mida esindame ka Valgamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles