Hirm Euroopa pärast raputas maailma turge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakler Michael Michael McDonell eile New Yorgi börsil. Esimest kollrda kolme kuu jooksul kauples Dow Jones allpool 10 000 punkti.
Maakler Michael Michael McDonell eile New Yorgi börsil. Esimest kollrda kolme kuu jooksul kauples Dow Jones allpool 10 000 punkti. Foto: AP / Scanpix

Kasvav hirm Euroopa nõrgemate majanduste pärast raputas eile globaalturgusid ning tõi kaasa siinsete aktsiahindade järsu languse ja üleilmse põgenemise USA dollari ja riigivõlakirjade turvalisse rüppe.


Lisaks Euroopa rusuvale turumeeleolule tuli eile ilmsiks ka USA tööhõive oodatust hullem seis. Töötuskindlustust taotlevate ameeriklaste arv on möödunud nädalaga ootamatult kasvanud.

Vaid paari nädala jooksul on investorid, kes varem peamiselt Kreeka pärast muretsesid, hakanud kartma ka Portugali ja Hispaania pärast ning rahutus on valgunud ka USA ja Suurbritannia väärtpaberiturgudele.

Kõige rängem hoop tabas Portugali, Hispaania ja Kreeka turgusid. Investorid on kaotamas usku nende riikide valitsuste võimetesse üha laienevat eelarvepuudujääki finantseerida, nähes, kui kiiresti kasvavad riigivõlad.

Dollar tõusis euro suhtes kaheksa kuu rekordkõrgusele, samal ajal tõusis USA riigivõlakirjade hind. Nafta hind langes 5 protsendi võrra, mis on kuue kuu kõige järsem ühepäevane kukkumine. Vix indeks, mis jälgib S&P 500 kõikumist ja on tuntud kui Wall Streeti hirmunäidik, hüppas 17 protsendi võrra üles 25,22 peale.

Portugali aktsiaturud langesid 4,98 protsenti, mis on suurim päevane langus alates 2008. aasta novembrist. Hispaania aktsiad kukkusid 5,94 protsendi võrra madalaimale tasemele juulikuust alates, Kreeka varad langesid aga 3,89 protsenti.

S&P 500 langes rohkem kui 3 protsenti ja on nüüd 1063,11. FTSE 100 sulgus 2,2 protsenti allpool ning FTSE Eurofirst 300 2,8 protsenti madalamal.

Tugeva pressi alla sattusid ka Euroopa niinimetatud perifeeriamajandused, kuna nende riigivõlakirjade tootluse vahe Saksa etalonturu omaga võrreldes laienes järsult.

Londoni Evolution Securitiesi vanemanalüütik Gary Jenkins ütles: «Riski vältimine on taas võtmesõna, kuna Euroopa võlaprobleemid on nüüd esmakordselt ka maailmaturgusid kukutama hakanud... USA firmadel võib küll hästi minna, kuid investoreid teeb pigem murelikuks võimalus, et mõni Euroopa riik oma võlakohustused täitmata jätab.»

Samuti on investorid mures seepärast, et varsti jõuavad lõpule keskpankade kriisiabi meetmed, mis turgusid viimasel aastal üleval hoidsid. Suurbritannia lõpetas eile oma kvantitatiivse kergendamise programmi ning USAs on peatselt oodata krediidisoodustuste lõppu - ning seepärast kardavadki investorid, et olukord turgudel muutub veelgi pingelisemaks.



Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles