TTÜ teadlased loodavad tõhustada Parkinsoni tõve ravi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abituriendid pääsevad täna Tartus kõrgkoolides laboritesse, mis on tavapäraselt avalikkusele suletud.
Abituriendid pääsevad täna Tartus kõrgkoolides laboritesse, mis on tavapäraselt avalikkusele suletud. Foto: Andres Teiss/ Postimees.

Tallinna Tehnikaülikooli orgaanilise keemia õppetooli töörühm, mida juhib orgaanilise sünteesi professor Tõnis Kanger, on jõudnud avastusteni, mis võivad tulevikus tõhustada Parkinsoni tõve raviprotsessi.

TTÜ keemialaboris rakendatud uus meetod farmakoloogilise potentsiaaliga ühendite sünteesimisel annab alust loota, et tulevikus luukase efektiivsem ravim Parkinsoni tõve vastu, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Keemiline süntees on jõudnud maailmas staadiumi, kus probleemiks pole uue ühendi süntees, vaid ühendi efektiivne ja võimalikult selektiivne süntees. Sünteesi efektiivsust tõstab näiteks multikomponentsete reaktsioonide kasutamine - ühes reaktsioonis tekib korraga mitu uut keemilist sidet ning tehnikaülikooli keemikud on leidnud ühe kolmekomponentse reaktsiooni, kus kolmest eri lähteainest tekib üks spetsiifiline ühend.

Reaalsete ravitulemuste parandamiseni on laborist siiski veel pikk tee ja praktikas võib avastus rakenduda vaid paljude teadlaste abiga, ent elutähtsate ühendite sünteesist saab kõik alguse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles