Komisjon: vaja on täiesti uut õppetoetuste seadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid nõuavad linnavalitsuselt võrdset kohtlemist, linn nõuab sedasama õiguskantslerilt.
Tudengid nõuavad linnavalitsuselt võrdset kohtlemist, linn nõuab sedasama õiguskantslerilt. Foto: Liis Treimann.

Riigikogu kultuurikomisjon arutas täna Keskerakonna ettepanekuid õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmiseks, kuid ei toetanud kumbagi, leides, et praeguste probleemide lahendamiseks oleks vaja täiesti uut eelnõu.

Keskerakonna fraktsioon on teinud seadusele kaks muudatusettepanekut, millest esimene muudaks seaduses sätestatud täiendava toetus vajaduspõhiseks sõidusoodustuseks, mille maksmine ei sõltuks sissekirjutusest.

«Neid muudatusi ei toetanud ka üliõpilaste esindajad, sest kogu üliõpilaskond ootab tervet uut seadust, kus oleks kõik õppetoetused reguleeritud vajaduste põhiselt,» lausus komisjoni esimees Peeter Kreitzberg.

Näiteks ei soovi üliõpilased, et toetus arvestaks vaid transpordivajadust - mõnel on hoopis eluasemekulud suuremad. Seetõttu teeb kultuurikomisjon riigikogu täiskogule ettepaneku eelnõu esimese lugemise järel menetlusest välja hääletada.

Keskfraktsiooni teine ettepanek lubaks õppelaenu võtta ka teise kutse- või kõrghariduse omandamise ajal, kui eelmine õppelaen on makstud. «See eelnõu oli natuke lootusrikkam, aga siin ei suuda keegi ette kujutada, kui palju selliseid inimesi võiks olla ja palju see rahalisi kulutusi kaasa tooks,» märkis Kreitzberg, lisades, et ka seetõttu ei leidnud ka see ettepanek komisjoni toetust.

Kreitzbergi sõnul on praegu uus õppetoetuste seadus hädavajalik. «Tudengite õppetoetuste probleemid on kuhjunud, neid on nii palju arutatud, et kindlasti oleks vaja uut lähenemist. Isegi kui raha praegu ei jätku, on vaja sisse viia rida uusi põhimõtteid alates sellest, et õppetoetused oleksid vajaduspõhised, mitte ainult õppeedukuse järgi,» rääkis Kreitzberg.

Tema arvates peaks olema võimalus õppetoetust taotleda kõigil, kes õpingud nominaalajaga läbivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles