Komisjon soovitab kaitseväel kiirelt peainspektor ametisse määrata

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja koos kaitseväelastega.
Kaitseväe juhataja koos kaitseväelastega. Foto: Kaitseväe peastaap

Riigikogu riigikaitsekomisjon saadab kaitseväe juhatajale ja kaitseministrile märgukirja, milles soovitab esimesel võimalusel peainspektori ametisse nimetada, kaitsevägi lubab seda teha suveks.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul arutati tänasel kohtumisel peainspektori teemat, kuna riigikaitsekomisjonis on algatatud ja menetlemises ajateenijate põhiõigustega seotud muudatusettepanekud kaitseväeteenistuse seadusesse.

Raidma sõnul pole kaitseväel peainspektorit olnud juba üle poole aasta, kuid tema olemasolu on hädavajalik. «Temal peaks olema kanda see roll, et seista hea negatiivsete ilmingute vältimise eest kaitseväes. Kindlasti me soovitame tungivalt, et see koht saaks täidetud,» ütles Raidma.

Peainspektori poole saavad kõik kaitseväelased ilma käsuliini järgimata otse pöörduda. «Muud sellised infoliikumised käivad piki käsuliini, läbi oma otseste ülemate, kuid peainspektori instituutioon on see koht, kuhu saab otse pöörduda oma probleemidega,» rääkis Raidma.

Tema sõnul on täitmata ka osad ametikohad kaitseväe peainspektoriteenistuses. «Teeme märgukirja kaitseväe juhatajale ja kaitseministrile ning soovitame need kohad inimestega,» lubas riigikaitsekomisjoni juht.

Kaitseväe teavitusosakonna ülem major Peeter Tali sõnas, et ametikoht on täitmata kogenud vanemohvitseride nappuse tõttu. «Kaitseväe juhatajale teeb muret kaitseväe peainspektori ja õigusvahemehe puudumine, sest kaitseväe juhataja ei saa kasutada ühte olulist kontrolli tööriista,» märkis Tali.

«Kaitseväe juhataja kavatseb määrata peainspektori ametisse sel suvel, kui kaitseväes on kogenud vanemohvitseride rotatsioon ja mitmed vanemohvitserid naasevad välisteenistusest,» ütles Tali.

2000-2006 oli kaitseväe peainspektor kolonelleitnant Einar Laigna. Pärast Laigna erruminekut asus 2006. aasta novembris peainspektori ametikohale kolonel Jüri Järveläinen. «Tungiv vajadus mehitada kaitseringkondade staabid kaitseväe juhtimisstruktuuri täisväärtuslikuks rakendamiseks sundis suunama kolonel Jüri Järvelaineni juhtima Lääne-Saarte erikaitsepiirkonda, mis 2008. aasta alguses formeeriti Lääne kaitseringkonnaks,» ütles Tali. Eelmisel aastal oli kaitseväe peainspektori ametikohal lühikest aega kolonel Urmas Pau, kes läks erru.

Peainspektoriteenistus on kaitseväe juhataja vahetus alluvuses. Peainspektor kontrollib kaitseväe juhataja käskude täitmist, viib läbi struktuuriüksuste inspektsioone kaitsevalmiduse taseme, mobilisatsioonivõimekuse, lahinguvalmiduse ja sisekorra kontrollimiseks. Peainspektor töötab välja soovitusi teenistuse tõhustamiseks ja osaleb väljaõppekavade täiustamise.

Õigusvahemehe ülesandeks on kaitseväelaste nõustamine, esitatud avalduste lahendamine, õigusaktide eelnõude väljatöötamine ja inspektsioonides osalemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles