Avastatud kuritegu tõi riigile enam kui miljoni krooni eest kulda ja hõbedat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: :illustratsioon Katri Karing

Viru maakohus lõpetas mullu hinnaliste metallide salakaubavedu puudutava kriminaalasja menetlemise, põhjendades seda avaliku huvi vähesusega. Kaheksa aastat kestnud uurimise vältel tegi üks kahtlustatavatest enesetapu ning riik sai endale enam kui miljoni krooni eest kuritegelikult saadud väärismetalle, vangi aga keegi ei läinud.



2001. aastal kirjutasid lehed kaitsepolitsei (kapo) edukast operatsioonist. Kirjeldati, kuidas kapo pidas 20. veebruaril Narva piiri- ja tollipunktis kinni Venemaalt saabunud sõiduauto Mitsubishi Sigma, mille läbiotsimisel avastati kütusepaaki ehitatud peidik, kust leiti veidi üle 105 kilogrammi mudataolist ainet.



Hinnaline «muda»


«Muda» osutus väärtuslikuks: see sisaldas hinnalisi metalle. Rohkem kui sajas kilos oli kulda, hõbedat, pallaadiumi, plaatina ja muid väärtuslikke elemente enam kui poole miljoni krooni eest. Kui väärismetallide eraldamise kulud maha arvestada, ulatus äravõetu väärtus veerandi miljonini.



Toonased kapo pressiteated kuulutasid Venemaalt läbi Eesti Skandinaaviasse ulatuva rahvusvahelise hinnaliste metallide salaveoketi purustamisest.



Väidetavalt asusid kuritegeliku keti Venemaa-poolsed koordinaatorid siis uurimist Eestis summutama. Ühe Eestis elava ärimehe ja pealinna kriminaalpolitseiniku kaudu jõuti juhtumiga tegelevate kapo töötajateni, kellele maksti 25 000 krooni pistist ning lubati tublisti lisagi, kui kriminaalasi lõpetatakse.



Lõks pistiseandjate ümber lak­satas kinni 2001. aasta 10. märtsil Sillamäel, kui politseinik oli kapo töötajale üle andnud teise poole 25 000-kroonisest pistisest. Mõlemad pistisega seotud mehed mõisteti samal aastal tingimisi vangi.



Enam-vähem samal ajal kukkus sisse Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi ekspert Peeter Rumm, kellelt kapo tellis salakaubale ekspertiisi. Toonane Eesti ainus selle ala spetsialist Rumm võeti vahi alla, kui ta valminud ekspertiisis teadlikult salakauba väärtust vähendas. Nii palju, et see oleks tähendanud kriminaalasja lõpetamist. Uus ekspertiis telliti hiljem Soomest.



Osaline suri


Sama aasta 11. märtsil otsis kapo läbi Rummi kodu ja töökoha, leides sealt kulda, hõbedat ja viis briljanti, mille koguväärtuseks hinnati enam kui 1,1 miljonit krooni.



Päev hiljem püüdis Rumm end Tallinna politsei arestimajas jopenööriga nari külge puua. Politseinikud jõudsid küll jaole, kuid ekspert suri siiski nädal hiljem haiglas.


Uurimise alates pages salakaubaveo siinne korraldaja



Igor Jakobson Venemaale, kuid naasis hiljem. Koos salakaupa Eestisse toonud narvalase Anton Mihhejeviga olid nad aastaid uurimise all, kuni prokurör taotles mullu kevadel kriminaalasja lõpetamist selle tõttu, et meeste süü pole suur ning puudub avalik menetlushuvi.



Kohus otsustaski, et leitud väärisesemed tuleb konfiskeerida, nagu ka Mihhejevi auto ja selle kütusepaagis olnud «muda».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles