Püsiühendus mandriga soodustaks võõrliikide tungi Saaremaale

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virtsu-Kuivastu liinil sõitev praam.
Virtsu-Kuivastu liinil sõitev praam. Foto: Andres Teiss / Scanpix

Uuringust Suure väina püsiühenduse mõjudest Virtsu ja Kuivastu kandi imetajate asurkonnale selgus, et väga tõenäoliselt soodustab püsiühendus Saaremaal mittetüüpiliste võõrliikide sissetungi.

Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudis uuringu läbi viinud loodusteadlased Jaanus Remm ja Asko Lõhmus märgivad, et seni on Suur väin olnud levimistõkkeks mitmetele imetajaliikidele, mis on vähendanud ka metsloomataudide levikut Saaremaale, kirjutab Oma Saar.

«Kuigi sellise riski tõenäosus lähiajal on madal, suureneb see ilmselt pika aja jooksul ning võib kaasa tuua märkimisväärseid ja etteennustamatuid kulutusi nii keskkonnale kui ka ühiskonnale,» leiavad uuringu autorid.

Lisaks otsestele mõjudele uue tee naabruses avaldab silla ehitamise järel tõusev liiklustihedus tõenäoliselt laiemat mõju kogu Saare maakonna imetajakooslusele.

Lahendused Suure väina silla ehitamise järel tekkida võivate mõjude vältimiseks või kompenseerimiseks oleksid uuringu läbiviijate soovitusel uute kaitsealade loomine, olemasolevate kaitsemeetmete ümberkorraldamine ja ranged nõuded kinnisvara ja infrastruktuuri arendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles