Kodu kujundamisel on otsustajaks enamasti naised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubane kodu läheb järjest rohkem hinda.
Hubane kodu läheb järjest rohkem hinda. Foto: Caro / Scanpix

Saksa tuleviku-uurija peab kodu näo kujundajaiks eelkõige naisi ning usub, et kiirel internetiajastul kasvab huvi vanade, traditsionaalsete väärtuste vastu.


Saksa koduajakiri Das Haus rääkis tuleviku-uurija Peter Wippermanniga lähemalt sellest, milline võiks välja näha meie tuleviku kodu - kas pigem askeetlik kontor või rõhutakse enam mugavusele.

Wippermann tõi võrdluseks viiekümnendad - kui siis valitses kodudes asjalik ja lihtne stiil, siis praegu igatsetakse rohkem hubast keskkonda.

Uurija sõnul on kodu ilme peamiseks kujundajaks naised, sest naistele meeldib kiire ümberpaigutamine ja vaheldus, millega nad mehi ikka ja jälle üllatada suudavad.

Kodust õhkkonda saab muuta aksessuaaridega ning sama rolli, mida moemaailmas mängivad sallid, kotid ja vööd, etendavad kodus lilled, kangad, padjad ja kardinad - see kõik on naiste ampluaa.

«Esteetilised otsused on 80 protsenti naiste tehtud, mehed tegelevad sisustamisel pigem tehnilise ja majandusliku poolega,» rääkis Wippermann. Samas on mehed viimaste aastakümnetega palju teadlikumaks muutunud ning oskavad paremini värvi ja vormi valida.

Tuleviku-uurija nentis ka, et järjest rohkem pöördutakse tagasi vana juurde, kasvab igatsus traditsionaalse järele - seda rohkem, mida enam see kaduma on läinud.

Ta küll ei arva, et inimesed peaksid tagasi pöörduma praksuva lõkketule äärde, sest heast kaminatulest on küllalt, et end kurja ilmaga kodus hästi tunda.

Sama kõrgelt kui elavat tuld, hindab mees ka küünlavalgust. «Küünal on tegelikult aja sümbol, mida võib võrrelda liivakellaga,» rääkis Wippermann. Ajastul, mil me end tänu internetile paljudes kohtades korraga ja erinevatel aegadel liikuda saame, on küünlal vaid oma kindel aeg, mis sõltub tahi pikkusest ja vahahulgast.

«See sunnib meid peatuma ja endasse vaatama,» teab teadlane.

Milliseks muutuvad meie kodud lähitulevikus?

Tuleviku-uurija usub, et kuigi lemmikloomad muutuvad väiksemaks ja inimesed elavad sagedamini üksi, muutuvad korterid siiski suuremaks.

Vannituba muutub veelgi tähtsamaks kohaks, kuid köök pigem kaotab oma olulisusest - seda vaatamata kokanduse võidukäigule. Klassikaliste eraldatud magamis- ja vannitubade või eraldi söögi- ja elutoa asemel hakkavad võidutsema ühendatud ruumid.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles