Kubilius alles kaalub tervishoiuministri vabastamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius Foto: AFP / Scanpix

See, et seimi spiiker Irena Degutiene teatas, et kui tema oleks tervishoiuminister Algis Caplikas, astuks ta tagasi, mispeale viimane seda ka tegi, ei tähenda veel, et praegune konservatiivide valitsus ei kiidaks heaks tervishoiureforme ja ei leiaks, et Caplikas võinuks tööd jätkata, teatas Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Valitsusjuhi sõnul otsustab ta Caplikase lahkumisavalduse rahuldamise üle pärast seda, kui emotsioonid on vaibunud, vahendas uudistevõrk ELTA. Samuti kinnitas Kubilius, et tervishoiureformid jätkuvad, sõltumata sellest, kas tal tuleb uus minister leida või ei.

«Vastavalt seadustele on meil selleks (tagasiastumisavalduse rahuldamiseks – toim) viis päeva. Need saavad läbi pärast 16. veebruari pidustusi (Leedu iseseisvuspäeva – toim),» ütles Kubilius täna Ziniu raadiole. «Kuid juba ette tean üht tingimust väga selgelt – koalitsioon on pühendunud ja jääb pühendunuks sellele, et teha endast kõik jätkamaks reforme ja puhastamaks kogu tervishoiusüsteemi.»

Praegu käib eriuurimine nii Leedu tervishoiuministeeriumi kui ka selle allasutuste dokumentide kallal. Sarnaselt Kubiliusele ja Caplikasele konservatiivsesse Isamaa ja Leedu Kristlike Demokraatide Liitu kuuluva Degutiene teatel takistasid Caplikasele reformide elluviimist endise asetervishoiuministri Arturas Skikasega seotud korruptsiooniskandaalid.

Eile hommikul teatas Degutiene, et tervishoiuministri olukorras paneks ta ameti maha. «See on iga poliitiku isiklik vastutus,» ütles spiiker ajalehe Respublika teatel. «Igaüks näeb seda erinevalt, igaühel on oma arvamus ning ma ei anna kellelegi nõu, poliitikuna on mul oma isiklik seisukoht.»

Eile südapäeval teatas Caplikas tagasiastumisest. Tervishoiuministri teatel andis Degutiene avaldus talle lahkumissignaali ja pani ta lõplikult otsustama. «Kui ma kaotan parlamendifraktsiooni toetuse, pole minust reformi läbiviijana kasu,» märkis ta. «Ma ei suuda võidelda kogu maailmaga, kui mu parlamendirühmas toetab mind vaid kuus häält.»

Samas sai Leedu täna uue välisministri. President Dalia Grybauskaite soovil taandunud Vygaudas Usackase asemele valitud Audronius Azubalis andis täna seimis ametivande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles