Itaalia nõuab ameeriklastelt antiikkuju tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J. Paul Getty muuseumi kollektsiooni kuuluv pronkskuju võidukast noorukist, mis valmistati millalgi 300. kuni 100. aasta vahel eKr.
J. Paul Getty muuseumi kollektsiooni kuuluv pronkskuju võidukast noorukist, mis valmistati millalgi 300. kuni 100. aasta vahel eKr. Foto: AP / Scanpix

Los Angelese Getty muuseum peab kohtu otsusel loovutama Itaaliale poole sajandi eest mererannalt leitud Antiik-Kreeka pronkskuju, mille see ostis eelmiselt omanikult 1970. aastate lõpul.


Itaalia prokuratuuri teatel smugeldati oliivipärga kandvat noorukit kujutav antiiktaies 1970. aastatel ebaseaduslikult riigist välja ning muuseum ei kontrollinud ostmisel selle päritolu, vahendas BBC News.

1977. aastal kuju eest peaaegu 4 miljonit dollarit maksnud muuseum omakorda väidab, et oli vaid heauskne ostja. Kohtu otsus, mida nimetati teates nii protseduuriliselt kui ka sisuliselt ekslikuks, lubati edasi kaevata.

Kreekas ilmselt hellenistlikul perioodil meisterdatud kuju leiti kaks aastatuhandet hiljem merest Itaalia idarannikul.

1964. aastal sattusid sellele kohalikud kalurid Fano linna juures Pesaro lähedal. Kuju peideti ja toimetati hiljem salaja Brasiiliasse meditsiinisaadetisega. 1971. aastal ostis taiese üks kunstikonsortsium, kes selle kuue aasta pärast Getty muuseumile edasi müüs.

Itaalia kohtunik otsustas nüüd, et pronkskuju tuleb muuseumilt, või kus iganes see praegu on, ära võtta. Kampaaniat juhtinud endine kultuuriminister Francesco Rutelli nimetas otsust «ajaloolise tähtsusega» sammuks, mis «lõpetab meie arheoloogilise pärandi rüüstamise».

J Paul Getty Trust on üks jõukamaid USA kunstiinstitutsioone. Trust lubas kaitsta jõuliselt oma omandiõigust. Kolme aasta eest nõustus sama muuseum enda sõnul vabatahtlikult tagastama kümneid antiikesemeid, et saada pikaaegselt laenule teisi ajaloolisi aardeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles