Reformierakond sai muukeelseid toetajaid juurde

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond suhtleb valijatega emakeeles, Reformierakond eesti keeles.
Keskerakond suhtleb valijatega emakeeles, Reformierakond eesti keeles. Foto: Peeter Langovits

Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi korraldatud värske uuring näitab jaanuaris Reformierakonnale viieprotsendist toetust muukeelsete seas, kogu eelmise aasta oli nende toetus vaid üks protsent.


Kui aasta tagasi oleks riigikogu valimistel Reformierakonnale andnud oma hääle vaid üks protsent muukeelsetest, siis sel aastal annaks neile oma hääle viis protsenti. Üks protsent toetajaid oli Reformierakonnal ka oktoobris ja novembris tehtud uuringutel.

Keskerakonna toetus on samal ajal aastaga vähenenud. Kuigi Keskerakonna toetus on võrreldes teiste parteidega muukeelse elanikkonna seas ülivõimas, on aastaga toetus langenud 65-lt protsendilt 58-le. Eelmise aasta oktoobris oli toetusprotsent aga 74.

Turu-uuringute ASi tegevjuht Tõnis Stamberg möönis, et kuigi jaanuaris on Reformierakonna numbrites muutus toimunud, siis pikas perspektiivis ei tasu esialgu suuri järeldusi teha. «See on tegelikult väga väike protsent. Kui praegu valimised oleks, siis see tulemust mõjutama ei hakkaks, selleks tuleks teistelt neid protsente rohkem käest ära võtta,» sõnas ta.

Stambergi kinnitusel on ka lubatud veaprotsent selline, mis ei lase numbrite muutumises päris kindlat tõusu näha. «Kui toetus oleks tõusnud ühelt protsendilt kaheksale, siis saaks öelda, et see oleks statistiliselt oluline erinevus. Aga kuna need protsendid lähevad omavahel kokku, siis päris seda väita ei saa,» selgitas Stamberg.

Tema sõnul ei tegele IRL, Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid venekeelse valijaskonnaga. «Isegi kui nad tegelevad, siis seda on vähe. Keskerakond on kogu aeg pannud rõhku muukeelsetele, suhelnud, üritustel käinud ning nende liikmeskonnas ja kõrgetel kohtadel on venekeelseid inimesi. See on Keskerakonna kõrgete protsentide taga. Aga kui võimuparteid kavatsevad jätkata sedasama joont, et venekeelse elanikkonnaga tegeletakse vahetult enne valimisi, siis ei tasu ka muukeelsete toetust loota,» rääkis Stamberg.

Keskerakonna toetuse languse kohta muukeelsete seas arvas Stamberg, et praegu ei ole valimiste periood ja inimesed on ehk natukene loiumad. «Samas ma ei julgeks öelda, et see tähendaks kohest toetusprotsendi langust. Pigem ütleksin ma seda siis, kui see arv hakkab Reformierakonna või IRLi või sotside jaoks aasta jooksul kasvama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles