Tallinna Prügila hakkab jäätmekütust tootma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna prügila juht Allan Pohlak kühveldab jäätmeid, millest hakatakse tootma jäätmekütust.
Tallinna prügila juht Allan Pohlak kühveldab jäätmeid, millest hakatakse tootma jäätmekütust. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Homme avatakse Jõelähtme vallas Rebala külas Looväljal ASi Tallinna Prügila jäätmekütuse tootmiskompleks.


Jäätmekütuse tootmise protsessis eraldatakse segaolmejäätmetest mehhaanilise töötluse teel biolagunevad jäätmed ja metall, vahendas Raepress. Metallid suunatakse taaskasutusse, biolagunevad jäätmed stabiliseeritakse kompostimise teel või suunatakse bioreaktorisse biogaasi tootmiseks ning põletamisele minevad jäätmed peenestatakse sõltuvalt kütuse tarbija nõudmisest.

Tallinna Prügilasse rajatud jäätmete mehhaanilise bioloogilise töötlemise tehas toodab käivitamisele järgneval aastal 40 000st tonnist segaolmejäätmetest ca 20 000 tonni jäätmekütust. Tulevikus on plaanis käidelda kuni 100 000 segaolmejäätmeid aastas.


Abilinnapea Denis Boroditši sõnul tähendab jäätmekütuse tootmine uut ajastut tallinlaste prügi töötlemises, sest sellega on prügila täielikult üle läinud kogu maailmas levinud ja keskkonda minimaalselt mõjutavale tehnoloogiale - mehhaanilis-bioloogilisele jäätmetöötlusele.

«Ühtlasi tähendab see linlaste jaoks arvestatavat kokkuhoidu prügi ladestamise maksumuse osas, kuna tulevikus kasvavad saastetasud ladestamisele ei mõjuta otseselt jäätmete käitlushinda mehhaanilis-bioloogilisel töötlemisel,» lausus Boroditš.

Tallinna Prügila omanikud on Veolia Umweltservice Betelingungsverwaltung GmbH ja 35 protsendi ulatuses Tallinna linn. 2009. aastal käitles AS Tallinna Prügila üle 170 000 tonni tavajäätmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles