Horizon plaanib rajada Eesti esimese vanapaberit töötleva tehase

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horizon Tissue toodab Kehras praegu tualettpaberit, kuid kavatseb hiljemalt järgmisel aasta suvel hakata ka vanapaberit töötlema. Uus tehas annaks tööd poolesajale inimesele.
Horizon Tissue toodab Kehras praegu tualettpaberit, kuid kavatseb hiljemalt järgmisel aasta suvel hakata ka vanapaberit töötlema. Uus tehas annaks tööd poolesajale inimesele. Foto: Priit Simson

Kehras muu hulgas Daisy kaubamärki kandvat tualettpaberit tootev Horizon Tissue plaanib hiljemalt järgmise aasta jaanipäevaks rajada Eesti esimese vanapaberit ümber töötava tehase.

160 miljoni kroonine investeering lubaks Soomest, Rootsist ja Aasia riikidest sisseostetava tooraine asemel seda ise kohapeal valmistada ning pehme paberi tehase tootmisvõimsusi maksimumini suurendada.

See tähendaks, et Horizon Tissue tänavuseks aastaks kavandatud 100 miljoni kroonine käive kasvaks ettevõtte tegevjuhi Vishal Tulsiani väitel 220 miljoni kroonini ehk vähemalt kahekordistuks. Tualettpaberi võlu on tema sõnutsi selles, et nõudlus selle järele ei vähene ka majandussurutises. Vähemalt mitte tuntavalt.

Uus tehas looks töökohti 50 inimesele ning teist samapalju lisanduks kaudsete töökohtadena. Tehnoloogia on välja valitud, seadmed samuti. Tehase ehituse alustamine seisab peaasjalikult pangalaenu taga.

Kehra vabrik vajaks aastas 15 000 tonni vanapaberit, mis moodustab Eestis taaskasutusse antavast 50 000 – 60 000 tonnist alla kolmandiku.

Tulsiani arvates peaksid vanapaberi käitlejad nende pakkumisest huvitatud olema, sest praeguse välismaale eksportimise asemel saaks paberi kodus loovutada. Lisaks sobib Kehra tehasele igasugune vanapaber, mis vähendaks tema hinnangul sorteerimiskulusid.

«Mida rohkem käitlemisvõimalusi, seda parem. Kui Eestis saab olema soodsa tasuga vastuvõtukoht, on see ainult positiivne,» lausus Ragn Sellsi arendusdirektor Agu Remmelg, kes siiski üleliia optimistlik ei ole ja tõdeb, et ettevõtmist saab täpsemalt kommenteerida alles siis, kui on teada koduse tehase pakutavad hinnad.

Kui Tulsiani sõnul peaks käitlusfirmadel olema hea meel, et nendega äri tegemise korral ei pea vanapaberit enam sorteerima, siis Remmelg tõdeb, et kõik taandub hinnale, sest eri kvaliteediga vanapaberi eest makstakse maailmaturul erinevat hinda. Kui Horizonile sobib igasuguse kvaliteediga paber ning seda tahetakse kõige odavama hinnaga kokku osta, on jäätmekäitlejatel endiselt kasulik vanapaberit sorteerida ning kvaliteetsem kallima hinnaga eksportida.

Siiski soovib ta plaanitavale ettevõtmisele edu. «Eesti majandus areneb kriipsu võrra rohkem. On positiivne, kui see ennast ära tasub ja suudab pakkuda maailmaturule konkurentsi,» lisas Remmelg.

Pehme paberi tehas
•    Horizon Tissue toodab Daisy kaubamärki kandvat pehmet paberit. Nimekirjas on 59 toodet.
•    Tehase koostööpartneriteks on teiste seas IKEA, Prisma, Rimi, Rootsi suurim jaekaubanduskett ICA, Hollandi teine suurem jaekaubanduskett C1000, Taani suurim kett Coop.
•    Toodangut müüakse kümnesse riiki, nende seas on India, Holland, Saksamaa, Norra, Taani, Rootsi.
•    Suure õhusisalduse tõttu tasub tualettpaberi eksport arvutuste kohaselt ära 700 km kaugusele. Horizon Tissue saadab oma toodangut ka kaugemale.
•    Praegu tarbitakse Eestis aastas inimese kohta 8,37 kilo tualettpaberit, prognooside kohaselt peaks see 2016. aastaks kasvama 17–18 kiloni. Soomes on vastav arv praegu 19 kilo, USAs 24 kilo.
•    Horizon Tissues töötab praegu 55 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles