Kasekamp: Ilves läheb ajalukku kodanikuühiskonna sõbrana

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp.
Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp. Foto: Sille Annuk.

Politoloog Andres Kasekambi hinnangul loetakse aastate pärast president Toomas Hendrik Ilvese suurimaks panuseks Eesti kodanikuühiskonnale tugeva tõuke andmist.


See konstruktsioon, et Lennart Meri oli väljapoole ja Arnold Rüütel sissepoole president ning nüüd Ilves jälle väljapoole, ei ole päris täpne,» rääkis Kasekamp Postimees.ee'le.

«Loomulikult on Ilves teinud väga palju ära ja on väga tugev välispoliitikas, aga ma arvan, et tegelikult on tema kõige suurem panus Eesti kodanikuühiskonna tugevdamine, tõhustamine ja ehitamine.»

Kasekambi sõnul on Ilves sellel suunal palju ära teinud ja see läbib sageli ka presidendi sõnavõtte, kuid tõenäoliselt ei märgata seda panust praegu, vaid pikema aja pärast.

Politoloogi hinnangul ei ole päris õige kõrvutada Ilvese ja Lennart Meri tegevust presidendina, sest ajad on teised - Eesti on nüüd juba euroliidus ja NATOs, samas kui Meri alles rääkis eurooplaseks saamisest. Samuti on esimeseks presidendiks olemine tema sõnul alati teedrajav ja seega kordumatu.

Kasekambi sõnul ei ole Ilves välispoliitikas midagi suurt ja säravat ära teinud seepärast, et tema ülesanne ongi olla rohkem esindusisik, jättes poliitika kujundamise välisministeeriumi hooleks.

Ilvese tugevus on Kasekambi hinnangul välispoliitikas eelkõige aga see, et ta on mõtleja, keda kuulatakse ka välismaal huviga, ja see, et tal on palju mõjukaid tuttavaid, mistõttu pääseb Eesti kergemini ligi maailmas olulistele otsustajatele.

Kui tuleva aasta suvel saaks rahvas presidenti valida, jätkaks suure tõenäosusega Toomas Hendrik Ilves, selgus Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud uuringust.

Ilvese 29 toetusprotsendi järel tuli 17 protsendiga teisele kohale Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ning kolmandaks eelistuseks on üheksa protsendiga Andres Tarand.

Tuleval nädalal Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtul Eesti paremikku võõrustav Ilves seostub rahvale kõige rohkem kikilipsu ja kaasa Evelin Ilvesega.

Teisipäevases Postimehes ütles turundusasjatundja Marek Reinaas, et talle on Ilves jäänud meelde eelkõige välispoliitilisel areenil tegusana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles