Pirita merevee puhtuse ümber valitseb segadus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Pirita rannas.
Lapsed Pirita rannas. Foto: Marina Puškar

Hoolimata soojast mereveest lehvib juba teist päeva väidetava reostuse tõttu Pirita rannas ujumist keelav punane lipp, tervisekaitse arvates pole aga sellisel piirangul alust.

«Saime Pirita linnaosavalitsuse kaudu eile teate tervisekaitseinspektsiooni mõõtmistulemuste kohta, kus 600 korda ületab lubatud normi kolibakteri indeks,» ütles Pirita rannas rannavalveteenust osutava G4S pressiesindaja Andres Lember Postimees.ee'le.

Tema sõnul tõmmati kohe üles punane lipp ja pandi mõõtmistulemused üles rannavalvetorni.

Tervisekaitse sellist piirangut vajalikuks ei pea

«Ma ei näe põhjust, et seal peaks olema väljas punane lipp, võiks olla ka kollane, sest vesi on veidi reostunud,» ütles tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri.

Tema sõnul heisatakse randades punane lipp ja keelatakse ujumine, kui vesi on väga reostunud. Veidi reostunud vee puhul on ujumine ebasoovitav vaid lastele ja vanuritele.

Tervisekaitse võttis Pirita rannast viimati proove 15. juulil ja siis selgus, et ranna keskosas ja jõe pool ei vasta vesi normidele ning proovid näitasid fekaalireostust.

Kui piirmäär on 1000, siis ranna keskosas ületati see näitaja 120 ja jõe pool 400 võrra, Merivälja-poolses osas olid aga analüüsid korras, selgitas Saluri.

Tervisekaitse soovitas rannavalvel silma järgi olukorda hinnata

Pärast Postimehe järelpärimist tervisekaitseinspektsiooni, helistas ametiasutus Pirita rannavalvesse ja soovitas G4S pressiesindaja sõnul rannavalvuritel silma järgi otsustada, kas inimesi võib vette lubada või mitte.

Rannavalve pidas Pirita linnaosavalitsusega nõu ja üheskoos otsustati, et rannavalvurid ei ole pädevad silma järgi hindama seda, kui palju ühte või teist bakterit vees on.

«Kui me saame tervisekaitselt ametliku kinnituse, mõõtmistulemused, et vesi on ujujatele ohutu, siis me alles paneme üles sellekohase signaallipu,» kinnitas Lember. «Me ei saa teisiti käituda,» toonitas ta.

Sel teisipäeval tervisekaitse Pirita rannast veeproove ei võtnud, uued proovid võetakse järgmise nädala teisipäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles