Küprose vaenupooled alustavad läbirääkimisi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose kreeklaste vabariigi president Demetris Christofias (vasakult teine) kohtumas saare türklaste kogukonna liidri Mehmet Ali Talatiga (paremal).
Küprose kreeklaste vabariigi president Demetris Christofias (vasakult teine) kohtumas saare türklaste kogukonna liidri Mehmet Ali Talatiga (paremal). Foto: AFP / Scanpix

ÜRO teatel leppisid kreeklaste ja türklaste kogukondadeks lõhenenud Küprose liidrid kokku kuupäeva, millal alustatakse uuesti läbirääkimisi saare taasühendamiseks.

 

 

Kõnelused sattusid ummikusse nelja aasta eest, kui ELiga liitunud riigi kreeklased lükkasid referendumil tagasi maailmaorganisatsiooni rahuplaani. Pärast viimaseid valimisi on aga taas peetud kõnelusi kogukondade lähendamiseks, vahendas BBC News.

Küprose kreeklaste vasakpoolne president Demetris Christofias ja türklaste liider Demetris Christofias kohtusid nüüd taas kahe kogukonna vahele jäävas puhvertsoonis ning pidasid paar tundi nõu.

ÜRO missiooni juht Taye-Brook Zerihoun kinnitas, et põhjalike läbirääkimiste alguspäevaks otsustati panna 3. september. Kõneluste käigus loodetakse leida vastastikku vastuvõetav lahendus, mis kaitseks nii kreeklaste kui ka türklaste huve, lisas ta. Hiljem toimuks mõlemas kogukonnas uus rahvahääletus.

Küpros lõhenes kaheks rohkem kui kolme aastakümne eest, kui vastuseks kreeklaste sõjaväelisele pöördele okupeerisid saare põhjapoolse kolmandiku Türgi väed, et takistada riigi kardetud liitumist Kreekaga.

Euroopa Liiduga liitunud kreeklaste vabariigi vastasseis on saanud suureks takistuseks Ankara pürgimusele pääseda tulevikus sama bloki ridadesse.

Sümbolina kahe rahva uuest lähenemisest avati aga tänavu aprillis taas Nicosia eraldatud tsoone ühendav Ledra tänav, mis suleti kunagi kreeklaste ja türklaste vahel puhkenud kokkupõrgete pärast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles