Osaliselt Eestile kuuluvatel NATO lennukitel täitusid 1000 lennutundi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude C-17 Globemaster III tüüpi transpordilennuk.
USA õhujõudude C-17 Globemaster III tüüpi transpordilennuk. Foto: Wikipedia.org

Eesti osalusega NATO strateegilise õhutranspordiprogrammi lennukitel C-17 täitus möödunud nädalal 1000 lennutundi.

Muuhulgas veeti programmi raames ka Eesti abivarustust Haiiti maavärinaohvritele, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

NATO strateegilise õhutranspordivõime programmi raames hankisid selles osalevad riigid ühiselt kolm Boeing C-17 Globemaster III-tüüpi transpordilennukit, mille kasutamine on riikide vahel ära jagatud. Eesti saab SAC-programmiga 45 lennutundi aastas, millega on võimalik teha näiteks kuus lendu marsruudil Tallinn-Kabul.

Tänaseks on alates programmi käivitumisest 2009. aasta suvel lennukid lennanud kokku 1000 lennutundi ning transportinud kokku 1950 tonni veoseid ja ligi 1700 reisijat. Suurem osa lendudest on tehtud NATO vägede toetamiseks Afganistanis ja Kosovos ning rahvusvahelise koalitsiooni tarbeks Iraagis.

Muuhulgas tehti jaanuaris ja veebruaris SACi transpordilennukitega Rootsi tellimusel ka kolm lendu Haiiti maavärinaohvrite abistamiseks. Eesti vedas nende
lendudega Haiitile kaks 45-ruutmeetrist telki koos põranda, mööbli ja valgustusega ning 3-liikmelise logistikameeskonna.

Programmi lennutunde saab kasutada nii käimasolevate välismissioonide toetamiseks kui ka NATO reageerimisjõudude (NRF) ja Euroopa Liidu lahingugruppide võimalikes operatsioonides. Lisaks rahalisele osalusele täidab Eesti programmi juures kaks allohvitseri ametikohta.

SAC-programmiga on liitunud 10 NATO riiki (Bulgaaria, Eesti, Hollandi, Leedu, Norra, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Ungari, USA) ning NATO rahupartnerlusprogrammis osalevad Soome ja Rootsi. Programm kestab hinnanguliselt kuni hinnanguliselt 2035. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles