Vene õigeusukirik kutsus nõukogude kuritegusid taunima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva patriarh Aleksius II kohtumas president Dmitri Medvedeviga.
Moskva patriarh Aleksius II kohtumas president Dmitri Medvedeviga. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene õigeusukiriku Moskva patriarhaat kutsus reedel Vene võime võimalikult kiiresti nõukogudeaegseid kuritegusid hukka mõistma.

«Et lõpetada kõik katsed panna võrdusmärki Nõukogude Liidu, selle rahva ja bolševistliku juhtkonna vahele, tuleb ilmselt meil endil Venemaal, ja seejuures kiiremini kui seda teevad ukrainlased või eestlased, teha selgeks milline on meie suhtumine bolševistlikku režiimi ja millisel kohal riigi elus on selle režiimi sümboolika,» ütles patriarhaadi välissuhete asejuht Vsevolod Tšaplin agentuuri Interfax teatel.

Ta avaldas usutluses raadiojaamale Russkaja Služba Novostei veendumust, et punatähed tuleb Kremli tornidelt maha võtta, et kalmistu Punasel väljakul on kohatu, ning et mälestusmärgid kuritegelikele bolševistlikele juhtidele nagu Lenin ei tohiks seista meie linnade keskel.

«Ja mida kiiremini me anname ise hinnangu nõukogudeaegsetele kuritegudele, seda kiiremini võtame argumendid neilt jõududelt, mis üritavad panna võrdusmärki vene rahva ja nõukogudeaegsete kuritegude vahele,» toonitas Tšaplin.

Väljendades oma suhtumist nõukogude sümboolika keelustamisse, ütles Moskva patriarhaadi esindaja, et rahvaste tunded, kaasa arvatud ukraina ja eesti rahva paljude esindajate omad, on mõistetavad.

Tšaplin märkis, et nende sümbolite all allutati nad repressioonidele, ent täpselt samuti allutati nende sümbolitega repressioonidele Venemaa rahvas tervikuna.

«Ma ei arva, et tuleks hukka mõista Nõukogude Liit kui riik. Seal olid head ja halvad hetked, saavutused ja häbiväärsed leheküljed,» osutas vaimulik.

«Ma ei arva, et kellelgi on õigus vaidlustada meie õigust kasutada Teise maailmasõja võidu sümboolikat, muu hulgas punatähtedega lippe. Ja ma vastustan põhimõtteliselt võrdusmärgi seadmist Nõukogude Liidu ja Hitleri-Saksamaa sümboolika vahele,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles