Ravimiuuringud lastega annavad vajalikku teavet

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste peal tehtud ravimiuuringud aitavad määrata õige doosi, kasutusviisi ja annavad infot kõrvalnähtudest.
Laste peal tehtud ravimiuuringud aitavad määrata õige doosi, kasutusviisi ja annavad infot kõrvalnähtudest. Foto: Caro / Scanpix

Doktor Irja Lutsar ütleb, et kui tema käest küsitakse, kas on eetiline laste peal ravimiuuringuid teha, siis küsib alati vastu, kas on eetiline anda lastele ravimeid, mida ei ole uuritud.

«Täiskasvanuid ravivad arstid ei kujuta ettegi, et nad peaksid oma patsientidel kasutama ravimeid, mille kohta ei ole teada õige annus,» sõnas kogenud pediaater ja Tartu Ülikooli mikrobioloogia instituudi juhataja ajalehele

Meditsiiniuudised

.

Praegu on ravimiameti andmetel lapsed kaasatud viieteistkümnesse Eestis korraldatavasse kliinilisse uuringusse ehk kaheksa protsenti käimasolevatest uuringutest kaasab lapsi.

Lutsari kinnitusel ei ole riigiti lapsi hõlmavate kliiniliste ravimiuuringute mahtu piiratud.

«Pigem sõltub see sellest, missugune on riigi võimsus korralikult uuringuid teha,» märkis ta.

Lastele antavatest ravimitest on Lutsari sõnul kuni kolmandik sellised, kus lastel kasutamise kohta andmeid ei ole ja polegi teada, mis tegelikult lapse jaoks õige doos on, kuidas seda ravimit talle andma peaks ning millised on võimalikud kõrvalnähud.

«Seda arvestades on sealt täiskasvanutele järele jõudmiseks ilmselt vaja tempot tõsta,» arvas Lutsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles