Tartu Ülikool tahab kaht uut riigieksamit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peamaja pidurüüs.
Tartu Ülikooli peamaja pidurüüs. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuigi tänavu kinnitatud uued õppekavad jätavad alles kolm riigieksamit, annaks Tartu Ülikool noorele võimaluse valida neljaski - seda kas loodusteaduste või sotsiaalteaduste eksamina.


Neljas riigieksam sisaldaks ülesandeid mitmest koolis õpetatavast ainest - näiteks loodusteaduste puhul keemiast, füüsikast, geograafiast ja bioloogiast.

Kes ülikooli astuda ei taha, komplekseksamist ei pääse, küll aga koostab sel juhul küsimused kool ning vastavalt sellele, milliseid aineid noorele konkreetses koolis õpetatakse.

Tartu Ülikool leiab riigikogu kultuurikomisjonile saadetud kirjas, et selline lahendus sobiks nii ülikoolile kui ka koolilõpetajale, sest riigieksamite tulemuste alusel oleks jätkuvalt võimalik astuda ülikooli.

Lisaks peaks kõik riigieksamid olema Tartu Ülikooli ettepaneku kohaselt kahetasandilised ehk saaks valida lihtsama ja kergema variandi vahel. «Sõltuvalt õppekavast seatakse vastuvõtutingimuseks erinevate riigieksamite lihtsama või raskema variandi sooritamine.»

Ülikooli nägemuses ei peaks eksamid täitma faktiteadmiste kontrolli funktsiooni. «Eksamitulemus peaks näitama pigem õpilase oskust leida seoseid ja neid põhjendada.»

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis ütles Postimees.ee'le, et tegu ei ole ülikooli nõudmistega, vaid pigem ettepanekutega, mis on läbiräägitavad. «Need ei ole dogmad, et kui seda ei juhtu, siis Tartu Ülikool läheb tänavatele.»

Jaanuaris heaks kiidetud riiklike õppekavade kohaselt tuleb gümnaasiumi lõpetamiseks läbida kolm riigieksamit ja üks koolieksam, samuti tuleb kaitsta mahukas uurimistöö. Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus on juba mitu kuud arutlusel riigikogu kultuurikomisjonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles