Pärnumaa järved ootavad abi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine Ermistu järv.
Talvine Ermistu järv. Foto: Henn Soodla

Pärnu maavanem Andres Metsoja, kes ühtlasi on mittetulundusühingu Järvemaastik juhatuse esimees, on asunud Kaisma Suurjärve ummuksiohust päästjate etteotsa, käivitades järvejäält lumetõrje tarvis rahakorjanduse.


Pärnumaa ühe maalilisema järve päästmiseks on avatud arveldusarve 221022907232, märksõnaks “Järveabi”.



Kaisma Suurjärvel on kavas osa jää lumest puhtaks lükkamise kõrval puurida jäässe õhuauke. Puhastamise järel pääseb päiksevalgus jää alla ja järve taimestik hakkab fotosünteesi teel ise hapnikku tootma.



Samal ajal on Pärnumaa harrastuskalamehed asunud päästma Tõhela ja Ermistu järve ummuksisse sattumast ja avanud samuti arveldusarve 10902009839001, märksõnaks samuti “Järveabi”.



Täna saatis toimetusele kirja insener Olev Udras, teatades aeraatorist, mille ta aastate eest Pärnu Kaluris peakonstruktorina töötades konstrueeris ja mida kasutati kalakasvandustes.



“Kolmekilovatise võimsusega elektrimootor veab eriprofiiliga tiivikut, mis käib veepinna alla,” kirjeldas Udras seadeldist. Konstruktor lisas, et joonised on alles, nõukogudeaegne autoritunnistuski talle välja antud ning osaühing ETEM Pärnu suudab neid tellimisel ehitada.



ETEMi juht Madis Pentma ütles siiski, et tänavu talveks on rong läinud, sest aeraatorite ehituse ettevalmistamine ja töö ise võtab aega paar nädalat ja rohkemgi. “Selleks ajaks on jää ehk juba sulanud,” kahtles Pentma. “Aga kui keegi neid järgmisteks talvedeks tellib, võib asja arutada, oleme võimelised neid tegema küll.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles