Marjah’ kohale heisati Afganistani lipp

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmandi provintsi tsiviilkuberner Gulab Mangal heiskamas Afganistani riigilippu Marjah' linnas.
Helmandi provintsi tsiviilkuberner Gulab Mangal heiskamas Afganistani riigilippu Marjah' linnas. Foto: AFP / Scanpix

Helmandis pealetungile asunud USA ja NATO väed on taliibide kontrolli all olnud Marjah' linna pea täielikult vallutanud ning valmistuvad viimaste vastupanukollete kõrvaldamiseks.


Marjah' keskele heisati täna üle pika aja taas ka Afganistani lipp, mida USA merejalaväelaste komandör nimetas ajalooliseks hetkeks. Samas hoidus ta veel võitu välja kuulutamast, vahendas AFP uudisteagentuur.

Associated Pressi teatel takistavad USA liitlasvägede vaba edasiliikumist veel miiniväljad, kuid täna hommikul enam laskmist kuulda polnud. Ka eelmised kaks päeva möödusid võrdlemisi rahulikult.

15 000 USA, NATO ja Afganistani sõdurit alustasid ofensiivi Mushtarak («üheskoos») veebruari keskel ning seda on nimetatud suurimaks sõjaliseks operatsiooniks Afganistanis pärast USA juhitud vägede sissetungi 2001. aasta lõpus, mis kukutas Talibani režiimi.

Helmandi pealinnas Lashkar Gah's viibinud provintsivõimude pressiesindaja kinnitas, et tsiviilvalitsus on Marjah' linna üle vastutuse võtnud. Kuid mõnes piirkonnas tegutsevad veel aktiivselt ka Talibani sissid ning lõpliku võidu kaugus Nad Ali piirkonnas jäi ebaselgeks.

Marjah' linna on sisenenud ameeriklaste koolitatud eliitpolitseipataljonid ning provintsi võimud kuulutavad peagi avalikult välja arengu- taasülesehitusplaanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles