Sinivetikad levivad üha kaugemale põhja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikad
Sinivetikad Foto: Reuters / Scanpix

Palavad suved on pannud mürgised sinivetikad vohama üha suuremal osal Põhjalahe lõunaosas ning rootsi ekspertide hinnangul on ohtlikud bakteriparved jõudnud veelgi kaugemale kui mõne aasta taguse rekordsuve ajal.

Selkämerel on tänavu juba märgatud sinivetikad laiemal alal kui kunagi varem, ehkki need pole veel nii tihedad, vahendas YLE.

Tsüanobakterite tänavune massiline levik ei tule siiski üllatusena, sest Läänemere toitainete sisaldus on taas tõusnud rekordtasemele.

Rootsi ringhäälingus küsitletud spetsialistide sõnul on praegu siiski veel vara ennustada, kui laiale alale sinivetikad suve jooksul levida võivad.

YLE andmetel on sinivetikad sel suvel jõudnud juba ka Soome lahte ning avamerel on neid märgatud mitmel pool suurel hulgal.

Sinetavaid bakteriparvi on avastatud Porvoo ja Kotka juures rannikul ning ka Ahvenamaa ja Edela-Soome vahele jääval Saaristomerel. Soome mereuuringute keskuse ennustuste kohaselt liiguvad need ilmselt peagi põhjanaabrite randadest eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles