Venemaa: NATO võitlus heroiinitootmisega Afganistanis pole tõhus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktori valmistuvad hävitama moonipõldu Afganistanis Helmandi provintsis. Foto on tehtud 15. veebruaril 2010.
Traktori valmistuvad hävitama moonipõldu Afganistanis Helmandi provintsis. Foto on tehtud 15. veebruaril 2010. Foto: AP / Scanpix

Venemaa kritiseerib NATOt, kuna suurriigi arvates on allianss loobunud võitlusest heroiinitootmisega Afganistanis.


Vene jõustruktuuride hinnangul on heroiini valmistamine Afganistanis globaalne destabiliseeriv faktor ja sellest on tingitud ka narkomaania raske olukord Venemaal, vahendas

Interfax

.



Narkootikumideturust Venemaal moodustab Afganistanist pärit heroiin 90 protsenti. Narkokontrolli föderaalse ameti juhi Viktor Ivanovi sõnul jõuab igal aastal riiki 35 tonni heroiini ehk 5 miljardit narkodoosi.

Ivanov rääkis täna Moskvas, et narkootiliste ainete tootmine Afganistanis mängib globaalse ebastabiilsuse tekitamisel tähtsat rolli ja seda eriti Venemaa kui toodangu sihtkoha ning Kesk-Aasia riikide kui transiidimaade jaoks.

Tema sõnul on Talibani osa narkootikumide tootmises minimaalne.

«NATO juhtkond koondab oma põhijõud võitluseks üksnes selle väiketootjaga, jättes aga Afganistani kohalikele ametivõimudele lahkelt ülesande võidelda ülejäänud 99 protsendi narkootikumide tootjatega,» rääkis Ivanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles