Neljameetrised lained jõudsid Polüneesiasse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse Polüneesia.
Prantsuse Polüneesia. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Prantsuse Polüneesia saarte randu tabasid neljameetrised hiidlained, ei tekitanud need teadaolevalt kuskil suuremat kahju, kuna inimesed olid evakueeritud merepinnast kõrgematesse asupaikadesse ning liiklus oli rannapiirkondades suletud.

Hiidlained tabasid Gambier saarestikku ning teadaolevalt suurim ehk neljameetrine laine jõudis Markiisaarte hulka kuuluva Hiva Oa randa, vahendas AFP.

Kahemeetriste lainete seeria lõhkus samas saarestikus paate, kuid keegi viga ei saanud. Lainete vahepeal taandus meri kuni 15 meetrit.

Piirkonnas suleti koole ning suurima saare Tahiti sadam Papeete evakueeriti, kuid hiidlained möödusid saarest kahju tegemata.

Kaugemal idas asuvatele Uus-Meremaale kuuluvatele Chathami saartele jõudsid poolemeetrised lained, mis näitasid kasvumärke ning ametivõimud hoiatasid, et suuremad lained võivad veel kuue kuni kaheteist tunni jooksul pärast esimesi laineid järgneda.

Kuigi Lõunasaarel Christchurchis võivad teoreetiliselt randa jõuda kolmemeetrised lained ei usu geoloogiainstituudi teadlased, et hiidlained seekord suure purustusjõuga oleksid.

Chathami saarte elanikud evakueeriti kõrgematesse kohtadesse ja sama soovitati teha ka Banksi poolsaare elanikel. Kõrgemale kolivad ka Tonga, Samoa ja Cooki saarte elanikud, kus alles septembris hukkus 8-magnituudise maavärina tekitatud hiidlainetes vähemalt 118 inimest.

Uus-Meremaal, mis tollases katastroofis kannatada ei saanud, ei tunne inimesed tsunami pärast sama suurt muret ning oodatakse rahulikult Chathami saari tabanud lainete kirjeldusi. Ka kohalikud kalurid viivad oma väikepaate veel rahulikult merele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles