Ugala “norway.today” Rakvere teatris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ugala mängib 5. märtsil Rakvere teatris menuka šveitsi näitekirjaniku Igor Bauersima näidendit “norway.today”, mille on toonud lavale Priit Võigemast.

Teadaolevalt sai Igor Bauersima “norway.today” kirjutamiseks impulsi ajalehes ilmunud uudisest, kus kirjutati kahe Interneti jututoas tutvunud noore inimese koos sooritatud enesetapust.

Lavastaja Priit Võigemasti sõnul on suitsiiditeema aga ainult loo raam: “Mulle meeldib, et autor on väikesest uudisenupust kinni hakates fantaseerinud, mis siis tegelikult võis juhtuda. Võis muidugi olla, et kaks inimest leppisid Internetis kokku, et sõidavad Norrasse, ning kohale jõudes nad lihtsalt jooksidki üle järsakuserva. Aga võib-olla ka mitte. Mida need noored nägid, mida tundsid? Millest nad rääkisid, milliseks kujunesid nende omavahelised suhted? Siin ei lahata enesetapu probleemi, pigem elamise probleemi,” ütles Võigemast.

“norway. today” on kirjutatud aastal 2000, nüüdseks on see tekst tõlgitud rohkem kui 20 keelde ning näidendit on mängitud või mängitakse enam kui sajas teatris üle maailma.

“Nüüdisaegses dramaturgias käsitletakse tihti tapmist või sõdu, selles on väga vähe lootust ja armastust,” ütles Priit Võigemast.

“Bauersima on suutnud läheneda tõsisele teemale kerge iroonia ja huumoriga ning seetõttu pole tegemist sugugi depressiivse ja lootusetu looga.”

“norway.today” kunstnikutöö on teinud Mihkel Ehala, mängivad Carita Vaikjärv ja Tanel Ingi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles