Haridus: Kirjand - mida ma nüüd teen?!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksaminandi suurim sõber ja abimees kirjandi ajal on Eesti Keele Sõnaraamat, aga ka joogipudeli osatähtsust ei maksaks alahinnata.
Eksaminandi suurim sõber ja abimees kirjandi ajal on Eesti Keele Sõnaraamat, aga ka joogipudeli osatähtsust ei maksaks alahinnata. Foto: virumaateataja.ee

Kõigile abiturientidele, eriti aga neile, kel juba eksami peale mõtlemisest käed värisema hakkavad, on kirjapandud ja järeleproovitud võtted, kuidas emakeele eksamil ellu jääda ja mitte muretseda selle pärast juukseid halliks.

Eelkõige tasub meeles pidada, et eksamitulemus sõltub paljuski sellest, mida teed eelmisel õhtul. Seega, mine jooksma või võta ette pikem jalutuskäik. Füüsiline pingutus tagab aju parema verevarustuse, mis omakorda võimaldab selgemat mõtlemist ja paremat keskendumisvõimet.

Mõtle jalutuskäigu jooksul korralikult läbi, mis järgmisel päeval toimub ja ole valmis ees ootavaks pingutuseks.

Ära üleliia tuubi!

Korda põgusalt üle põhilised grammatikareeglid, kui tunned vajadust. Palju abi võib olla, kui loed oma vanu kirjutisi ja mõtled läbi, millega kõige sagedamini eksid.

Väga tähtis on lugemus. Kuid kui sulle ei meeldi raamatud, aitab puudust kompenseerida esseede lugemine, mida võib leida Internetist, välja on antud ka esseekogumik “Ajalehes Postimees ilmunud esseed 2005-2007”, milles on 190 lehekülge erinevate autorite esseid.

Mine varakult magama, kui und ei tule, püüa lihtsalt lõõgastuda, lõpuks uinud ikka. Enne magamajäämist ära enam eksamile mõtle ja ära muretse! Muidu näed veel mõnd imelikku unenägu, mis võib sind endast välja viia.

Eksamihommikul

Käi kindlasti duši all, soovitavalt leige, mitte kuuma, sest mida jahedam on vesi, seda paremini üles äratab. Loomulikult ei tasu üle pingutada - jääkülm dušš teeb head ainult peojärgsel hommikul.

Mitte mingil juhul ei tohi unustada hommikusööki. Kui oled harjunud kooli minema söömata, tasub söömiskommet harjutama hakata juba nädal enne eksamit. Muidugi ei tule hommikul söömine kasuks ainult eksamiperioodil.

Võta kirjandieksamile kaasa erineva maitsega asju - vaheldus toob meelde seoseid ja aitab ka uutel ideedel tekkida.

Kui see teooria usutav ei tundu, kujuta ette: sööd pool tundi järjest šokolaadi ja seejärel saavad su maitsesensorid hoopis teise tunde, kui näiteks tugeva piparmündi maitsega nätsu närides.

Tähelepanu tuleb aga pöörata toiduvalikule, et selle tarbimine või pakendi avamine teisi eksaminande ei segaks. Väldi kartulikrõpse, kuid ka pudisevaid või määrivaid asju, sest ükski eksamineerija ei taha hinnata kirjandit, millel laiutavad suured rasvaplekid või mis on küpsisepuruga koos.

Kavanda oma aega nii, et jõuaksid kooli mitte rohkem kui 15 minutit enne eksami algust. Enne kui koduukse lukustad, kontrolli, et isikut tõendav dokument taskus on.

Koolis

Püüa teistega minimaalselt suhelda. Hea on üldse vaikida. Ka see aitab keskenduda ja mõtted ei jää kinni sellele kogu kehast värisevale klassiõele, kes lihtsalt peab kirjandi eest 100 punkti saama ja siis kõigile räägib, et muidu ei saa ta Tartu ülikooli sisse.

Kontrolli, et vajalik arv pastakaid kaasas on. Kui need on koju jäänud, laena kelleltki mõni, ära paanitse!

Kui hakkad kirjutama, kuid kohe ei oska midagi paberile panna, ära keskendu mõttelüngale, vaid võta hetk aega. Siinkohal tulevad kasuks eelneval õhtul loetud asjad.

Kui nüüd juba närvi lähed, hinga sügavalt ja pikalt, väldi aga eesistujale kuklasse puhumist, mis võib teda häirida. Säti end korralikult istuma, masseeri oma käsi ja sõrmi, see parandab vereringet, ja nagu ennegi öeldud, toob head mõtted pähe.

Muidu aga naudi oma küpsuskirjandit ja kasuta kindlasti ka igaühele lubatud WC-pausi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles