Virumaa noored on filmifestivalil sanitarideks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasi taga vasakul on Peeter Tiimus, paremal Kaur Teder. Klaasi ees seisab Ringo Ramul ja kükitab Karl Robert Saaremäe.
Klaasi taga vasakul on Peeter Tiimus, paremal Kaur Teder. Klaasi ees seisab Ringo Ramul ja kükitab Karl Robert Saaremäe. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tänavu 22. korda toimuval Pärnu filmifestvalil töötavad vabatahtlike filmisanitaridena neli Rakvere noormeest: Karl Robert Saaremäe, Kaur Teder, Peeter Tiimus ja Ringo Ramul. Nende ülesanne on filmida kõike, mis Pärnus valesti.

Iga päev näidatakse Rüütli tänavas asuva Tervisepoe vaateaknal päiksetõusust loojanguni seda, mida poisid on filminud. Videolindlile jäädvustatakse kõik, mis võib pärnakatele ja linna külalistele pinnuks silmas olla: ümberläinud prügikaste, mahavisatud prahti, valesti pargitud autosid, aga ka inimesi, kes on alkoholijoobes või käituvad ebaeetiliselt.

Soosaar kutsus

Kui Ramuli ja Tederi film “Tänav” pärjati 2005. aastal Athena kunstikooli korraldatud üleeestilistel noorte filmipäevadel parima poiste filmi tiitliga, said nad auhinnaks võimaluse külastada tasuta Pärnu filmifestivali. 2006. ja 2007. aastal filmifestivali raames toimunud filmiklassis osaleti juba neljakesi.

Mullu anti filmiklassis ülesanne filmida tänaval silmatorganud ja huvitavaid inimesi. Kaur Teder otsustas võtta üles rühma purjus soomlasi, kes laamendasid. Sellest sai festivali korraldaja Mark Soosaar hoogu ja nii loodi filmisanitaride nelik.

Idee on selles, et kui inimene, kes on näiteks prügi maha visanud, näeb end järgmisel päeval teleriekraanilt, siis mõtleb ta edaspidi, enne kui valesti tegutseb. Loodetavasti ei anna juba kord filmi sattunud tegelased rohkem filmimiseks põhjust.

“See on omamoodi puhastustöö,” ütleb poistega rahul Soosaar, kes võrdleb Tervisepoe vitriinil näidatavat kunagise komsomoliprožektoriga. Ta lisab, et video peaks mõjuma tervistavalt, sest inimesed näevad, mida teised valesti teevad, ja loodetavasti ise sel moel ei toimi.

Põnevusest puudust pole

Kuigi “sanitarid” on filminud ainult paar päeva, on neile juba ähvardatud kallale tulla ja neid ka kohtusse kaevata. Aga avalikes kohtades filmimine on seadusega lubatud.

Kuigi noormeeste tegutsemine on pisut ohtlik, pakub neile huvi, kuidas inimesed kaamera ees käituvad. Eriti juhul, kui faktoreid, mis võivad nende käitumist täielikult muuta, on kaks - alkohol ja filmikaamera.

“Süda põksus, mõtlesin, kas tulevad kallale või mitte,” kirjeldab Ringo Ramul tunnet, kui neljakesi filmiti suurt kampa purjus noori.

Kuigi filmipoistel kindlat ajakava pole, ei saa ka öelda, et nad niisama laiskleksid. Kui parajasti kedagi ei filmita, tuleb otsida järgmist “kuulsust”. Paari filmigi on jõutud vaatamas käia.

Ajapuuduse üle filmisanitarid ei kurda. “Randa küll ei lähe, aga kiire ka ei ole,” lisab Ramul.

Video aitab kokku monteerida Soosaar, kes peab poisse väga asjalikeks ja headeks suhtlejateks. Viimane on oskus, mis aitas festivali esimesel päeval üles võtta kaheksa alkoholijoobes soomlast, kes hakkasid kesköö paiku end tänaval lahti riietama.

16. juulil jõuab XXII rahvusvahelise dokumentaal- ja antropoloogiliste filmide festival ka Rakverre. Teemad on seekord “Inimene ja muutuv loodus” ning “Lapsed ja nende vanemad”. Filme saab vaatamas käia Rakvere eragümnaasiumis kolmapäevast laupäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles