Inimõiguslased lubavad Moskva Stalini piltidega kaunistamisele vastuaktsiooni

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Kommunistliku partei poolehoidjad embamas Jossif Stalini pilti.
Vene Kommunistliku partei poolehoidjad embamas Jossif Stalini pilti. Foto: AFP/SCANPIX

Vene inimõiguslased lubavad astuda vastu plaanile kaunistada Moskva Jossif Stalini piltidega sel moel, et riputavad ise üles plakatid, mis mõistavad miljonite inimeste surmades süüdistatava diktaatori hukka, kirjutab uudistevõrk AFP.

Sellisest kavast teatas inimõiguste organisatsioon Memorial täna, päev pärast seda, kui Moskva meer Juri Lužkov kiitis heaks kava tähistada Teise maailmasõja võidu aastapäeva kaunistades linna Stalini piltidega.

«Kui Stalini portreed tõesti taasilmuvad Moskva tänavatele, teeme kõik, mis meie võimuses, et samal ajal ilmuksid teised plakatid, reklaamtulbad ja postrid, mis räägivad selle türanni kuritegudest,» teatas Memorial. «Stalini piltide väljapanek võidupühal solvab langenute mälestust.»

Lužkov ütles oma sammu põhjendades, et kuigi ta pole Stalini austaja, ei tohiks teda ajaloost kustutada. Samas pole plaani arvustanud mitte ainult inimõiguslased ja liberaalid, vaid ka muidu Kremlile lojaalse Ühtse Venemaa partei esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles