Ivo Ridalaane looming ripub pitsakohvikus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval, 29. juulil avati Hagari pitsakohvikus Ivo Ridalaane natüürmortide näitus.

Seintele riputatud kümme maali on kõik valminud selle suve jooksul. Ridalaan on tegelenud maalimisega umbes 17 aastat. Huvi kunsti vastu tärkas temas juba lapseeas, kuna mõlemad vanemad sellega tegelesid.

Agronoomiharidusega ETK Sisustuses mehaanikuna töötava harrastuskunstniku jaoks on see teine näitus Hagari pitsakohvikus. Lisaks nendele on Ridalaanel toimunud veel neli isikunäitust, üks neist Jõgeva raamatukogus ja teine Lääne-Virumaa keskraamatukogus.

Ivo Ridalaan ütleb: “Kui maalida, peab ikka kõike proovima,” tuleb harjutada erinevaid stiile, ennekõike eelistab mees siiski õlivärvide kasutamist. Teda köidab õlimaalitehnika ajalooline taust ja maalide esinduslik välimus. Ridalaan hindab natüürmortide juures eelkõige nende müstilist võlu ja sümbolite rohkust. Lisaks maalimisele on Ridalaane hobiks mesindus, mille tõestuseks on 14 taru, mille toodetavat mett mees nii müüb kui omatarbeks kasutab.

Kodus on mesinikul-kunstnikul-mehaanikul kujundatud väike ateljee, mille seinu kaunistavad vanad muusikainstrumendid. Kui Ridalaan maalib, tahab ta üksinda olla. Siis toimub kunstniku sõnul tööga suhtlemine ja maalimine läheb kergemini, kui ümberringi on vaikus.

Ridalaane natüürmordid ongi täpselt sellised, nagu üks natüürmort peab olema. Tema stiil on ilus ja klassikaline, ütleb Riho Hütt. Ta lisab, et varem ei olnud inimestel piisavalt raha, et nipsasjakesi osta, siis osteti koju maale. Ka Hagari kohvikus eksponeeritav Ridalaane looming on müügiks. Kunstnik, kes põhiliselt siiski enda jaoks loob, ütleb, et maale peab müüma ka. Kuna maalimine on hobina kulukas, tuleb kasuks natuke raha sellega tagasi teenida.

Natüürmortide näitus püsib Hagari kohvikus üleval septembri keskpaigani, Rakvere Galeriil on aga järgmine näitus kokku lepitud. Autoriga, kelle nime veel avaldada ei soovita, käivad läbirääkimised. Seekord eksponeeritakse noore abstraktse kunstniku loomingut. 12. augustil avatakse ka Rakvere Galeriis uus näitus, seekord Toomas Kaskmanni loominguga.

Rakvere Galerii kuraator Riho Hütt soovitab virumaalastel külastada näitusi mõttega, et inimesed ei söö mitte ainult kõhuga, vaid kindlasti ka silmadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles