Ravijuht: arsti kriminaalkaristus laastab meid kõiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla.
Pärnu haigla. Foto: Ants Liigus

Pärnu haigla ravijuht Veiko Vahula ütles, et tänane Pärnu maakohtu naistearsti süüdi mõistev otsus mõjub laastavalt mitte ainult konkreetsele arstile, vaid ka kõigile haigla kolleegidele.

«See mõjub kohutavalt - ainuüksi sellised kaebused, rääkimata kohtukaasustest ja kriminaalasjadest - need mõjuvad laastavalt kolleegidele,» rääkis Pärnu haigla ravijuht Veiko Vahula Postimees.ee'le. «Kohutav on sellise surve all elada.»

Pärnu maakohus mõistis täna naistearsti Carmen Heinväli süüdi tegevusetuses sünnitusabil, millega ta põhjustas naisele ja tema lapsele raske tervisekahjustuse.

«Pange ennast kolleeg Heinvälja nahka - ta on kõik need aastad siin olnud selle surve all, ta on moraalselt hävitatud,» tõdes Vahula. «Ta teeb oma tööd nii hästi kui suudab, ta töötab suure koormusega, teeb ära kõik, mis vaja. Aga inimesena kindlasti mõistate, millised nõuded tema vastu nüüd on.»

Vahula sõnul tulevad tal hirmujudinad, kui näeb selliste juhtumite meediakajastuste järellaineid ja kommentaare. «Uskuge mind, see mõjutab arste! Praktiliselt seisneb see selles, et nad kindlasti tahavad võtta vähem sünnitusabi riske, lubada vähem haigetel ise sünnitada, see võib tõsta sünnitusabi manipulatsioonide hulka, mis ei ole õige tee. Kindlasti võib mõjutada, et arstid ei taha enam teha raskeid valveid, vaid pigem võtta ambulatoorsel poolel vastu ohutuid haigeid ja nii edasi,» loetles ravijuht, lisades siiski, et õnneks asi pole päris nii must-valge, kuid üks halb otsus langeb paraku kõigi arstide peale.

Pärnu haigla ravijuhi kogemusel on see esimene kord, kus kriminaalkorras süüdi mõistetud inimene peab meditsiinisüsteemis edasi töötama, kuid ta ei soovinud spekuleerida, milliseid muutusi see võib arsti ja patsientide suhetes tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles