Viimane kants langes: Tšiili hakkab ka ise Pinocheti lõpuks diktaatoriks nimetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augusto Pinochet 1970. aastatel.
Augusto Pinochet 1970. aastatel. Foto: SCANPIX

Tšiili haridusnõunikud soovitasid eile, et koolid võiksid õpikutes kasutada kindral Augusto Pinochet valitsusaja kohta sõjaväelise režiimi asemel väljendit diktatuur.

Riikliku haridusnõukogu tehtud otsus peegeldab muutus, mis on toimunud Tšiili elanike endi suhtumises aastaisse 1973-1990, kus Pinochet surus julmalt maha kõik vastupanukatsed. Surma sai sel perioodil üle 3200 inimese ja vahi alla võeti ligi 38 000.

«Selle juhtumi puhul on aega piisavalt mööda läinud. Nii et lähme otse asja tuuma juurde ja hakkame sõna «diktatuur» kasutama,» sõnas nõukogu president Ignacio Irarrazaval raadiojaamale Bio Bio.

«Ma mõistan, et väljend «sõjaväeline diktatuur» võib kaasa tuua mõningast vastuseisu, kuid pärast üsna põhjalikku kapitaalremonti politoloogias on selge, et see on sõna, mida kasutada,» lisas ta.  

Pinocheti hakatakse diktaatoriks nimetama 12-16 aastastele mõeldud õpikutes. Möödunud aastal kiitis nõukogu heaks idee, et kuni 12-aastaste laste õpikutes võib kasutada vaheldumisi sõnu «diktatuur» ja «režiim».

Otsus tuli pärast seda, kui Tšiili parempoolne president Sebastián Piñera oli valitsusele teinud ettepaneku kasutada sõna «režiim», kuna see olevat üldistavam. Haridusminister Carolina Schmidt pöördus seejärel haridusnõukokku, et see asja selgitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles