Rahvaliidu arvates pensioniea tõstmine töökäsi juurde ei too

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahused käed.
Jahused käed. Foto: Corbis / Scanpix

Rahvaliidu fraktsioon ei toeta valitsuse kava tõsta pensioniiga, sest nende hinnangul ei too see juurde töökäsi, kuna meie rahvastiku tervis on kehv.

Rahvaliit esitas riikliku pensionikindlustuse muutmise seadusele 14 muudatusettepanekut ja lükkas tagasi valitsuse kava tõsta pensioniiga.

Rahvaliidu hinnangul eeldab pensioniea tõstmine sisukat ja põhjalikku analüüsi, mida praegu kahjuks ei ole tehtud. «Reformide kavandamisel tuleks ette näha muudatuste oodatav mõju pensionide asendusmäärale ning pensionieelikute tööhõivele,» ütles Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Mai Treial.

Inimarengu aruande järgi on Eesti naiste ja meeste keskmine eeldatav eluiga Euroopa riikide omast 10,9 aastat madalam ja sellest võib välja lugeda, et Euroopas on just Eestis kõige suurem tõenäosus surra enne 60. eluaastat.

«Keskmist pensioniiga ei tohi tõsta nii kõrgele, et suur osa mehi selleni kunagi ei jõua,» arvas Treial.

«Kui vaadata terviseuuringute tulemusi, siis need on murettekitavad - meie rahva tervis on kehv. Valitsus teeb ennatlikke järeldusi ega võta arvesse ka ekspertide hoiatusi majanduskriisi mõjust inimeste elueale,» lisas Treial.

Järjest suureneb ka ajude ja töökäte väljavool Eestist, kõige kõrgem on see 25-29-aastaste vanuserühmas. «Valitsus aga vaatab sellest mööda, selle asemel et seada esmatähtsaks anda peredele kindlustunne homse ees, et inimesed oleksid eluga rahul ja tahaksid Eestis elada,» kommenteeris Treial.

Rahvaliidu arvates saab pensioniea tõstmise kohta teha otsuse alles pärast eelnimetatud uuringute põhjalikku analüüsi ning sotsiaalmeetmete tervikpaketi koostamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles