Soomes elab tõenäoliselt üle 600 orja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostitutsioonile sundimine on üks levinud orjastamise viise.
Prostitutsioonile sundimine on üks levinud orjastamise viise. Foto: SCANPIX

Soomes võib elada üle 600 inimese, kellelt on võetud nende vabadus ning kes elavad ja töötavad tingimustes, mille järgi võib nad liigitada kaasaaegseteks orjadeks, leidis rahvusvahelistelt tuntud orjandusekspert ja orjanduse vastu võitleja Kevin Bales.


Hulli ülikooli professor Bales võttis oma hinnangu aluseks orjandusvastase organisatsiooni Walk Free raporti. Soomet puudutava info aluseks on nende riigi ametlikud andmed aastatest 2009-2010.

«Ametnike andmeil oli 2009. aastal Soomes 65 orjanduse juhtumit ja 2010. aastal 79 juhtumit,» märkis Bales. Ta lisas, et Lääne-Euroopa riikide kogemus näitab, et võimudeni jõuab info vaid kümnendikust kõigist orjastamisjuhtumitest. Sestap elab tema hinnangul Soomes vähemalt 650, aga võib-olla kuni 790 orja.

«Orjasid sunnitakse Soomes töötama, näiteks seksiorjadena või kodu- ja põllumajandustöid tegevate orjadena,» selgitas ta.

Suurem osa Soomes avastatud orjandusjuhtumitest on olnud seotud rahvusvahelise kuritegevuse ja inimkaubandusega. Orjastamisjuhtumeid on tulnud päevavalgele ka teatud rahvusrestoranides.

Balesi definitsiooni järgi on ori isik, keda sunnitakse kellegi teise heaks töötama palgata, vabaduseta või valikuvabaduseta.

Balesi sõnul on selline saatus tabanud ka neid rohkem kui 600 inimest, keda ta usub elavat orjuses Soomes. Orjad võivad olla ka inimesed, kellel on küll isiklik vabadus ja valikuvabadus, kuid kes saavad töö eest imevähe raha.

Üle maailma elab orjana hinnanguliselt 29 miljonit inimest. Balesi sõnul on orjandus seotud mõningate põhiliste faktoritega. «Üks on vaesus. Mida vaesemad tingimused, seda tavapärasem on orjandus,» leiab ta. Teine oluline faktor on korra ja õiguse puudumine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles